Чистачка осъди ВиК Хасково

Чистачка осъди ВиК Хасково за незаконно уволнение. Районният съд призна за основателен иска й срещу водното дружество й го осъди да й плати обезщетение от 2279,95лв.

К.А. получила заповедта си за уволнение на 2 март 2012 година. Пред съда жената твърди, че връчването на документа станало под натиск и принуда. Била заплашена, че ако не подпише, ще бъде уволнена дисциплинарно и това ще бъде отразено в трудовото й досие. Служителка на дружеството не я допуснала до управителя на ВиК, след като разбрала, че чистачката ще търси обяснение за уволнението си. Тогава жената подписала заповедта и отишла да се консултира с адвокат за правата си. Едва тогава разбрала, че трудовият й договор всъщност е прекратен по взаимно съгласие.

Според Кодекса на труда обаче, за да се прекрати трудов договор по взаимно съгласие е необходимо изрично предложение на една от страните, а след това и положителен отговор от другата страна. Такива данни не били налице, констатира съдът. Изцяло задължение на работодателя е да докаже обстоятелства за прекратяване на трудово правоотношение, пишат в мотивите си магистратите.

Ответникът – ВиК Хасково, признава, че искът на бившата чистачка е основателен. Наистина нямало налице писмена молба за прекратяване на трудовия договор. Водното дружество обаче оспорва размера на предявения иск – шест месечни работни заплати. От представената справка става ясно, че последното брутно възнаграждение за месеца преди уволнението й е било в размер на 455,99лв. Съдът намира искането за основателно и осъжда ВиК да й заплати обезщетение от 2279,95лв. Освен това съдебното решение я възстановява на предишната й длъжност като чистачка.

Присъдата подлежи на обжалване пред окръжен съд Хасково.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини