Минерални бани бойкотира депото в Гарваново. Преглед на регионалния печат

„Жега ни мъчи още 4 дни” съобщава „Хасковска Марица”. Жегите ще продължават да ни тормозят с градуси между 36 и 40. А може би и повече. Вчера синоптичната станция НАД града е отчела 37 градуса по Целзий, но термометрите В града отчетоха дори 44 градуса. Всичко това на сянка. На слънце усещането е за повече.

„Чендж бюрата в Хасково, изрядни”. Това констатирали от НАП, които направили проверка на 5 хасковски валутни бюра.

До казване на противното изрядни са автоморгите, магазините за втора употреба, баровете и ресторантите, и т.н. Колко много новини.

„Разкриват 200 работни места” . 200 нови работни места ще открие община Димитровград по договор с агенцията по заетостта. Договорът се осъществява по проект „Подкрепа за заетост” по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

От години Димитровград дърпа пари от държавата за да разкрива нови работни места за тамошните социално слаби. Доскоро в Хасково разкриваните по този начин работни места бяха 0. Няма какво повече да се добави.

Материалът е придружен с интересна снимка от ремонт на покрива на къща на улица „Ст. Караджа” Всички работници и майстори там се разхождат по покрива без ръкавици, без каски и въобще без елементарни предпазни средства. Ако не дай си боже стане беля, пак ще ревнем срещу институциите що не следят условията на труд, като че ли те могат да компенсират човешката глупост.

„12 836 инвалиди с добавка за транспорт”. Толкава са хората с увреждания от хасковска област, които получават месечната интеграционна добавка за транспорт. Добавката е в размер на 9.75 лв.

„Минерални бани бойкотира проект за депото в Гарваново”. Без нито един глас „за”, общинският съвет в Минерални бани отхвърли тристранното партньорство с Хасково и Димитровград за изграждане на регионална система за управление на отпадъците в Гарваново. Обс трябваше да подпише договор с двете общини и да одобри своята част от финансирането на проекта. Стойността е 3.84 % от общия размер, но тези пари се връщат от държавата. Само че съветниците нямали време да се запознаят с докладните, щото били извънредни. Поне с такъв мотив са отхвърлили предложенията. Докладните се подготвят за следващата сесия, като за разяснения в Минерални Бани ще ходи главната еколожка на хасковска община Венета Тенчева.

„Честваме Деня на 13-те безсмъртни българи” на стр.2. Денят се чества на 28-ми август. Отбелязването в Хасково ще стане с поднасянето на венци и цветя пред паметника на „Васил Левски”. Ритуалът е идния вторник от 18 часа. Идеята за четването на такъв ден е на богослова Ваклуш Толев.

Денят за пръв път е отбелязан през 1998-ма година, а поименната листа на 13-те безсмъртни българи е утвърдена през 2003-та година. И тъй като вероятно малцина са чували за такъв ден, а листата на 13-те безсмъртни българи остава загадка, включително и за автора на дописката, ще попълним този пропуск. Ето ги и 13-те имена:

Това са Цар Борис Трети – Обединител, Хан Аспарух, Княз Борис – Покръстител, Цар Симеон – Просветител, Св. Климент Охридски – Азбучник, Св. Йоан Рилски – Покровител, Св. Патриарх Евтимий – Мистик и Войн, Отец Паисий – Будител, Васил Левски – Икона на българската свобода, Баба Тонка – Майка на безстрашието, Княз Александър Батенберг – Съединител, Пенчо Славейков - Прозрението на българския гений, Ванче Михайлов – Войн на оскърбените българи.

„Ставри Димитрово стана депо за сторителни отпадъци”-на стр 3. Още 19 къщи се събарят в Ставри Димитрово. От 169 заповеди за премахване, в сила са влезли 159, като до момента са срутени 117 постройки. Държавата е похарчила за събаряне 33 хиляди лева, твърди началникът на ДНСК Ани Джурова. Проблем остават строителните отпадъци, които задръстват Веселото село. По закон те трябва да се извозят от община Любимец. Там обаче нямат пари за тази работа и евентуално ще я свършат с пари от бюджета за следващата година.

„Пиян с Нисан се натресе в дърво”. Инцидентът станал по пътя край „Кенана”. 20- годишен младеж изтървал управлението на автомобила и се катурнал в крайпътно дере. Дрегерът отчел 1.75 промила алкохол в кръвта. За щастие няма пострадали.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини