Двудневен кулинарен фест тръгва в Ивайловград

Двудневен кулинарен фестивал стартира за първи път през септември в Ивайловград. Форумът, който е под мотото „Кулинарното наследство на Тракия”, ще популяризира традиционния местен и регионален поминък. На него ще има и изложения, които ще рекламират храните и занаятите от този край.

Организатор на форума е местното читалище „Пробуда 914”. Събитието стартира със съдействието на фондация „ Америка за България“ и платформа „ Агора“ по проект "Активни граждански общности чрез читалищата в България" . По време на фестивала, който е със заявка да стане ежегоден, ще бъдат организирани срещи с цел да се подпомогнат чрез контакти с партньори от пограничните райони на Гърция и Турция, местните земеделски производители.

Първото издание на феста тръгва в първия ден на септември. За участие във форума няма възрастово ограничение. По време на двата дни, докато текат презентациите, ще има и съпътстващи прояви. Организаторите са предвидили дегустации, изложби в сферата на традиционните храни, занаяти и различни форми на съвременното изкуство.

Фестивалът ще се проведе в комплекс „Лайт Касъл” в Ивайловград. Откриването е от 20:00 часа с „Вечер на последното вино”.Всички участници във Фестивала ще получат диплом за участие, а номинираните в категориите: „Най-атрактивен щанд”, „Най-добра етно визия”, „Най-вкусно традиционно ястие”, „Най-вкусно тестено изделие”, „Най-дейно представяне” ще бъдат наградени и с плакети.

Гостите на града и феста ще могат да опитат и от традиционните за местната кухня таркалачета и смигаль. В аванс домакините издадоха, че запазената марка с адрес „Ивайловградски смигаль“ се прави от тесто, което съдържа: брашно, мая и по малко сол и захар. Изпеканата питка се накъсва на парчета, които се разбъркват с много олио и захар. По традиция смигаля се прави още на следващия ден когато в семейството се роди дете и се раздава за здраве. Друго от характерните за района ястия са таркалачетата. Тестото за тях се замесва като традиционното за баница-брашно, вода и сол. Листата се разточват тънко и едно по едно се пекат направо върху плочата на печката. Готовите таркалачетата се намазват обилно с масло и се завиват с плънка от сирене или сладко.

Мая Манолова

традиционна за ивайловградско софра с  таркалачетата и смигаль беше показана наскоро в с. Пелевун
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини