Гордост: В Испания 53% младежка безработица, в България 30-35 %

Нови възможности за предприемачите разискваха в областна администрация

Младежката безработица в Испания е 53 %, въпреки че там ударно усвояват пари от ЕС за подпомагане на микропредприятия сред безработните. В България безработицата сред младите също е висока 30-35 % но сме много изостанали в тази насока. Това констатира Янчо Янев от хасковската търговско промишлена палата на среща в областна администрация по повод отварянето на мярка за кандидатстване с проекти за европейско финансиране. Партньор по проектите е организация на име „Национална асоциация на общинските служители в България“. Европейски партньор е Испания, откъдето се надяваме да почерпим опит в боравенето с тези средства, изтъкнаха организаторите. 

Проектите целят насърчаване на микро, малки и средни предприятия, но също така и безработни, които са потенциални предприемачи. ХТПП анонсира своята роля в проекта: „Можем да ги подпомогнем със всичко, само не и финансово“. Но това не е малко, додаде Янчев-“има много неща, които един млад предприемач трябва да знае за започване на бизнес“. 

До този момент подпомагането на безработните млади в България ставало, като се наемат за стажанти в различни институции. „Ама те предпочитат да берат ягоди в чужбина“ оплака се Янчев. По този повод бе казан и друг многозначителен факт. „Европа ни дава много пари да си стоим тук, не да ходим в чужбина“.

Емигрантите обаче се множат, пропорционално на организациите, които се занимават с европейски проекти.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини