Пожарната: Боклуците ще ни подпалят!

Дори и в законни сметища, като гарвановското, има практика да се горят боклуци. Сн/архив/

Запалени сметища предизвикват пожари, които нанасят все по-сериозни щети, предупреждават от хасковската противопожарна служба, във връзка с очаквания през седмицата Червен код, за големи жеги и висока опасност от пожари. Огнеборците вече разпратили писма до кметовете на всички общини в региона, в които призовават за засилен контрол, особено над така наречените незаконни сметища край селата. Практиката да се палят изхвърляните битови отпадъци може да има тежки последствия заради тотално изсъхналата растителност, предупреждават от областната служба. И за да не бъдат голословни, изнасят статистика според, която цели 7 пожара през уикенда са започнали от незаконни сметища. Още незнайно каква част от 20-ната пожари в сухи треви са започнали от клечка кибрит върху боклуците. 

Шампион по горяща смет е хасковското село Татарево. Местното сметище първо пламна в петък сутринта. Успешно угасено, то се възпламени отново в неделя в подозрителните 21.30 часа. Два пъти горя в Любимец-първо отпадъци до бившата помпена станция, после в сметище за битови отпадъци на улица „Зорница“ №39. Дори и любимешкия кмет едва ли знае, че насред града му има бунище, но по-важното е, че пожарът от него може да засегне и жилищни сгради. Това обаче не спряло местните. Пожарът бил угасен в 11.30 часа в събота, но три часа по-късно пламнал отново. Горяха сметища и край свиленградското село Левка. 

Другата солидна причина за зачестилите пожари е хвърляне на фас от кола. Не напразно голяма част от пожарите през уикенда са край оживени пътища.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини