Командарев - с нов проект в Ивайловград

Режисьорът на "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" Стефан Командарев, ще снима новия си проект в Ивайловград

Един от най-титулуваните през последните години български режисьор Стефан Командарев ще снима новия си филм в Ивайловград през есента, публикува на официалната си интернет страница източно-родопската община.

Продукцията, която се основава на действителни съдби и случки от ивайловградско, се нарича „Съдилището”. А това е митична скала над границата с Гърция.

Командарев е съсценарист на филма. Работил е в съавторство с журналиста Емил Спахийски и Марин Дамянов. В продукцията ще участват и трима чуждестранни консултанти. За направата на филма на българският режисьор-сценарист ще помагат американците Милена Йелинек, която епреподавателка в Колумбийския университет и носителят на “Оскар” за късометражен филм Том Абрамс. В работата се включва и професорът в парижката Академия на театралното и филмово изкуство Жак Акшоти. Оператор на лентата е Тони Бекарски, а автор на музиката - Стефан Вълдобрев.

Реалния прототип на главния герой във филма Командарев среща по време на заснемането на двата си документални филма: “Азбука на надеждата” и “Хляб над оградата”, които са в основата на „Съдилището”.

Българският проект е сред 17-те европейски разработки проекта, на които фондът за кино към Европейската комисия Euroimages ще раздаде общо 5.53 млн. евро.

За първи път проектът “Съдилището” е представен на София Мийтингс 2009 в рамките на 13-ия Международен София Филм Фест, където предизвиква огромен интерес. Самата реализация идва след спечелването на първо място и финансиране на есенната сесия на Националния филмов център от 2011 г. Там “Съдилището” получава най-високо признание измежду други 79 кино проекта.

Мая Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини