Година по късно: Пенсионери горяха пак, 40 бона на пепел

Фамилия Иляз се държи за главата, огънят унищожи прясно ремонтирана къща

Семейство пенсионери от хасковския квартал Хисаря „изгоряха“ отново в пожар-близнак на този който ги сполетя миналата година. На 22 юни 2011-та, огън унищожи къщата на Шакир и Нефие Иляз на ул. Бъндерица. Имота изгоря почти изцяло, понеже тесните сокаци на квартала възпрепятства ефективната намеса на пожарната. Уличките бяха тесни за коли, камо ли за специализираните противопожарни автомобили.

Година по късно, на 12-ти август 2012-та, нов мистериозен пожар по абсолютно същата схема, изпепели възстановената къща, като този път застраши и съседните сгради и вилички в гъсто застроения район. Пожарът избухнал в абсолютно същия час-13 часа на обяд. Както преди година и сега в къщата била само 77-годишната баба Нефие, която плевела зеленчуковата градина, точно както и миналата година. Смущаващите паралели не спират дотук. Огънят тръгнал точно от същата стая. В нея нямало нищо освен легла и телевизор. Обаче имало дървен гредоред, вместо таван. За нула време пламъците обхванали цялата къща и унищожили всичката мебелировка и покъщнина. „Накупихме им ново обзавеждане. Хвърлихме 40 хиляди“ съкрушено обясни внукът Мюмюн. „Вижте момчета, като миналата година“ каза съкрушената фамилия, която бързо разпозна екипа ни. С какво сме го заслужили, додадоха те. Въпреки съвпаденията, родата не вярваше пожарът да е умишлен. Къщата била опасана изцяло от телена ограда, за да може някой да влезе безпрепятствено. Пък и що да палят възрастни хора, чудеха се роднините. Подозренията бяха изцяло насочени към ел системата и калпавия ток, идващ по нея. В района непрекъснато се подавало променливо напрежение и много уреди гърмели. Токът бе официалната причина за пожара миналата година. Твърде вероятно е сценарият да се е повторил.

Освен опожарената къща и мебели, изгорели и личните документи на бабата и дядото.

Роднините пък повтаряха упражнение от миналото лято. Седнали на двора, те разгръщаха рекламни брошурки на големи вериги за черна и бяла техника. Бабата и дядото категорично отказвали да напуснат овъглените руини и внуците се заемали с ново обзавеждане. Като се молеха под сурдинка и то да не стане на пепел следващата година.

Г.Христов

Всичко бе станало на пепел
Обзавеждане и битова техника за 40 хиляди бяха унищожени

Огънят тръгнал от малка стаичка с две легла и един телевизор
Така изглеждаше къщата миналата година
И сега баба Нефие била сама в жилището
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини