Правоверните пак се наведоха пред части на Пророка

Младите мюсюлмани благоговеят пред косъма

Учудващото за немюсюлманите поклонение пред части от пророка Мохамед се състоя днес в Хасково. Стотици правоверни от 5 до 85 годишна възраст бяха обзети от религиозен екстаз пред косъм от брадата на Мохамед, показан в централната Чарши Джамия. Правоверни е начин, по който мюсюлманите  наричат себе си, за да подчертаят дистанцията си с другите религии.

Поклонението пред косъма става само веднъж годишно, седмица преди края на свещения месец Рамазан. Косъмът си има специално име- „Сакал Шериф”. Нощта, в която се зърва косъма се нарича Кадир-мистична нощ, която изпълнява всички желания и е по добра от 1000 месеца. Кадир-ът тази година ще е вторник срещу сряда. Косъма пък бе показан в Хасково предсрочно, за да може да се върне в родния Кърджали за свещената нощ. Реликвата се съхранява в Кърджали от 135 години, когато е донесена от Видин, от ревностен парвоверен бягащ от руските освободителни войски.

По традиция, цели фамилии от околните села наводниха хасковския център. Имаше и от други общини и области. Интересното бе, че религиозният плам бе видимо по силен у младоците, вместо у главите на патриархалните турски семейства. 17-18 годишни гледаха 5-6 сантиметровата власинка все едно, че пред очите им ставаше чудо. 5-6-годишни хлапаци пък преварваха възрастните в желанието си да я докоснат. Който докоснел косъма/по скоро кутийката в която се съхранява/ щ сбъдне свое съкровенно желание. За желанията не се пита, те са лични.

Макар косми на Мохамед да има много, в България те са кът, сподели хасковският мюфтия Басри Емин Ефенди. Затова и предизвикват такъв фанатичен плам у вярващите.

Макар християнството не робува на идоли и дори е водило войни срещу идолополониците в нейната религия, има и неин еквивалент на този ритуал. Почитането на мощите на светците е с езически корени и подобно на косъма се смята, че останките имат чудодейни сили. Като цяло обаче последователите на кръста отхвърлят вманиачаването в предмети, заради заветът на религията, че духът е с предимство пред тленното.

Г.Христов

Възрастните целуват ръце
Навалицата в джамията бе неописуема
Малчугани посягат нетърпеливо към реликвата все едно че е любима играчка
Ески Джамия бе средоточие на вярата днес
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини