Чакаме доклада на истината

Европейската комисия ще представи официално днес, 18 юли, обзорния петгодишен доклад за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред.

Документът е част от механизма за сътрудничество и проверка, който беше наложен на България и Румъния като условие да станат членове на ЕС през 2007 г.

Той излиза два пъти годишно и върху неговото съставяне работят между 20 и 30 експерти от Европейската комисия. Докладът за България е в две части - политическа и техническа. Във всяка от тях има раздели, посветени на работата на съдебната система, на борбата срещу организираната престъпност и на борбата срещу корупцията. Те са разгледани по-подробно в отделни статии.

През последните дни в България започнаха да се разпространяват чернови на предстоящия доклад, които се коментират от политиците.

Общото впечатление е, че това ще бъде най-суровият доклад за положението в страната. Той ще констатира, че след 5 години реформи в областите правосъдие и вътрешни работи Брюксел все още не може да се довери на България. Страната ни продължава да страда от стари проблеми като недореформирана съдебна система, безнаказана корупция и организирана престъпност. Според ЕК липсата на посока в политиката е основната причина за отсъствието на прогрес.

Независимо от това какви "убийствени" критики ще съдържа докладът за България вече е ясно едно - Механизмът за сътрудничество и проверка ще продължи и се очаква в края на 2013 година да има нов доклад. В Брюксел смятат, че много от важните реформи са били направени в резултат на външен натиск и той все още е нужен, за да може България да осъществи някаква модернизация.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини