Ученици от Норвегия намериха приятели сред славейковци

Какво е общото между китния родопски град Кърджали и бляскавата северна красота на норвежките фиорди? Отговорът е: близкото приятелство, музиката, младежките вълнения, талантливите деца, усетът към красивото и много, много повече. Благодарение и по покана на най-голямото кърджалийско училище „Петко Рачов Славейков” от 22 до 28.06.2012 г. 16 ученици с двама ръководители от град Мелбу, кралство Норвегия бяха на 7-дневно посещение при своите приятели-партньори. Макар участници в много общоградски прояви, норвежците всъщност осъществиха това посещение като резултат от спечелен проект по Програма „Младежта в действие”, като координатор е училището от Норвегия- MELBU  SKOLEKORPS, а славейковци са желан партньор.

Този младежки проект е в две фази: първата е през лятото на 2012 и е свързана с посещението на норвежките ученици в Кърджали, което е наситено с множество прояви в общоградски и дори национален план,  а втората е през лятото на 2013 г., когато славейковци ще върнат визитата на своите приятели в Норвегия и ще зърнат с очите си фиордите на тази интересна северна страна. Специално за реализацията на проекта, след многомесечна кореспонденция, размяна на музикални изпълнения и стиковка на общите прояви, децата от Мелбу, които съставляват младежки духов оркестър, и учениците от „Славейков”, които формират мажоретния ансамбъл „Орфей”, се срещнаха в града край Арда, за да представят пред публика така дълго подготвяните изпълнения.

Името на проекта е „От дълбините на Тролфиорд до висините на Перперикон”, а целта е обмен на културни ценности между младежите на България и Норвегия. По тази причина младежкият духов оркестър от град Мелбу, Норвегия съвместно с танцов състав „ОРФЕЙ” на СОУ”Петко Рачов Славейков” изнесоха на 24.06. представление в Градската градина за гостите и гражданите на Кърджали, в навечерието на Международния фестивал на изкуствата „Перперикон 2012”. Отдавна градът не бе виждал такова шоу, което на импровизираното изпълнение събра повече граждани от други дълго анонсирани мероприятия. На следващия ден същите деца в партньорство – музикантите от Мелбу и мажоретките на „Славейков” откриха пред Дома на културата фестивала „Перперикон”.

Многобройни бяха проявите по време на едноседмичното посещение. Младежите от Норвегия се запознаяха с богатата история на България; ще посетиха Перперикон, Татул, пещерата Утроба; докоснаха се до българския бит, култура, като същевременно комуникираха със своите домакини на английски език. Общуването между младите хора продължава и сега, благодарение на съвременните средства и социалните мрежи.

В един от дните общата група от 36 души българи и норвежци проведе уъркшоп  на тема „България и Норвегия, две така далечни страни, които намират общ език благодарение на младежкия културен обмен”, а в друг от дните в продължение на уъркшопа представиха концертна програма не само в Кърджали, но и в Созопол, където новите приятелства се смесиха с плажни забавления

Незабравима ще остане вечерта на приятелството, по време на която всички деца, придружаващи ги родители и учители се насладиха на ястия от българската и норвежката кухня, танцуваха заедно традиционни български танци, изгледаха подготвените презентации от двете страни, размениха си лични подаръци и сувенири. Най-щастлив бе директорът на норвежкото училище г-н Панчо Кръстев, който получи от директора на кърджалийското училище Милко Багдасаров тениска с националните символи, на гърба на която пише с главни букви „Горд българин”.

Трудно се разделиха децата и ръководителите им, но осъзнават, че една година ще мине бързо и следващата среща предстои сред заснежените планини, интересните животински видове, туристическите атракции и спокойствието на Тролфиорд.

Координатор на проекта от страната - партньор СОУ”Петко Рачов Славейков” е Димитър Димов.

 Нешка Шопова

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини