На 425 седмокласници не им пука за елитните гимназии

Някои се отказаха да умуват и отказаха елитните гимназии

425 ученици от хасковско не щат да учат в профилирани и професионални гимназии след седми клас, въпреки че имат възможност да се надяват на място там. Това е повече от 1/3 от всички седмокласници/1267/, които имат позитивна/различна от 2/ оценка на приемните изпити по математика и БЕЛ. Отделно, на самите изпити имаше 887 двойки.

Сериозният процент изскочи в навечерието на 3-то класиране за гимназиите. В него имат право да участват всички ученици с положителни оценки, независимо от броя на посочените желания и тяхното място.

По същество това е абсолютно ново класиране, в което се състезаваш само по бал. Популярен сред децата като Lucky looser/ щастлив губещ/, защото неуспелите на първо и второ класиране имат шанс да се намърдат в престижни паралелки, в които е останало незаето място. По силните ученици не са конкуренция, защото вече са записани и трябва тепърва да се отписват от заетите места, и могат да ги загубят Рядко някой рискува чак до там. 425-те обаче нехаят. Те не само не са се записали никъде, но не са подали документи за участие в досегашните класирания. Обяснението за безпрецедентния непукизъм е, че много деца са избрали гимназии извън област Хасково. Други пък не вярват че ще ги огрее в „елитното“ образование и са решили да си останат в своите СОУ-та.

А имат златни златни шансове: 2 свободни места в хасковската Езикова в специалностите Английски с Френски и Английски с испански език. Условието е кандидатите да са мъже. В Езиковата още има квотен принцип по полове. 3 са свободните места в специалностите информационни технологии с немски и с английски език в хасковското ПМГ. 10 са свободните места в димитровградската езикова „Иван Богоров“/3 Англ. с немски и 7- Английски с испански/. 12 са свободните места в ПМГ „Иван Вазов“ Димитровград—5 в информатика с английски език и 5 с инф. Технологии с немски/.

Примамливи места има и в други гимназии. В хасковското Дърво има 2 вакантни места в системно програмиране с английски език, едно в Строителство и архитектура с английски език и 3 за мебелисти с английски език. Хасковската ПГМЕТ търси 4-ма души в Компютърна техника и технологии с АЕ/, димитровградското СОУ „Л. Каравелов“-1 в Информатика с АЕ, СОУ „Петър берон“ Свиленград-3-ма в информационни технологии с АЕ, а СОУ „Неофит Рилски“ в Харманли предлага Информатика с АЕ за 1 човек. Любопитното е че новата специалност с модерно звучащото „Селски туризъм с АЕ“ в селскостопанската гимназия „Христо Ботев“ в Свиленград се нуждае от още само един ученик за да бъде изпълнена до максимума от 26 ученици. А прогнозите бяха, че тази паралелка няма да стане.

43 са свободните места, които ще чакат заемане до края на трето класиране в сряда. В петък класирането се обявява, в понеделник и вторник тече записването по училища. После всяко школо може да си обяви самостоятелно 4-ти прием , за останалите си свободни места.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини