Бойко разрешил хасковския мотокрос, министър се разкайва

От ляво надясно: Иван Иванов, Иван Ценов, Румен Петков, Георги Иванов

Лично премиерът Бойко Борисов разрешил провеждането на европейското първенство в Хасково, което първоначално бе забранено от министъра на спорта Свилен Нейков. Това стана ясно на извънреден брифинг на хасковската мотописта днес. Той бе свикан от кметът Георги Иванов минути преди официалното откриване на шампионата.

Информацията за благотворната намеса на Бойко бе дадена лично от ексминистърът на МВР Румен Петков, който понастоящем е председател на българският оргкомитет за провеждане на Гран при-та в България. „За 5 минути проблема бе разрешен, питайте Георги“ в присъщият си категоричен стил обяви Петков. Георги/Иванов/ потвърди с кимване. От името на министерството на спорта, да си посипва главата с пепел бе дошъл замминистър Иван Ценов. Той първо втрещи присъстващите журналисти, че не е запознат с проблема, после обяви, че министър Нейков е бил подведен от „фактори“. Светлина върху факторите донякъде хвърли Румен Петков, който допълни че до конфузията с разрешения и забрани се е стигнало след като няколко „местни фактори“ не харесвали това което прави Георги Иванов, щото го прави Георги Иванов. „Няма значение дали се казва Иван, Драган или който и да е, това че не харесва кмета не значи, че трябва да пречи на спорта в града“ дръпна още малко завесата Петков. Министърът пък признал грешката си, което било постъпка на достоен мъж.

Припомняме, че два дни преди старта на европейското по мотокрос се разигра истински водевил с разрешението за провеждане на шампионата. Със своя заповед министърът на спорта Свилен Нейков забрани провеждането на европейското. После уж го разреши. Но пък заповедта до местната полиция да санкционират нарушаването на закона, каквото де юре се явяваше провеждането на мотокроса, остана в сила. Законността на състезанието бе под въпрос защото пистата е построена на земеделска земя на която не е сменен статута. А подстъпите към мотопистата са определени от ДНСК като незаконни. В момента казусите са в съда, но няма окончателно решение по тях.

След намесата на Бойко обаче, не само състезание имаше, но за пръв път от две години и „незаконните“ подстъпи откъм главния път бяха отворени.

Голямата новина за хасковският мотокрос обаче бе, че днес пистата официално получи лиценз за провеждането на европейски първенства.Това е едва 4-тата писта в България с такъв лиценз след Самоков, Севлиево и Троян. „Догодина може да вземем и лиценз за световно, колко му е“ бодро обяви кметът в приветствието си към участниците.

98 пилота от 10 страни стартираха във втория ден на състезанието. То бе 3-ти кръг от европейското първенство и 4-ти от източноевропейския шампионат по мотокрос. Около 500 зрители се престрашиха в жегата да наблюдават надпреварата на живо.

Г.Христов

Подходите бяха отворени
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини