МВР-Хасково: Почваме кмета и федерацията за мотокроса

Комисар Петьо Петров

„Във връзка с гореизложените констатации на компетентните органи спрямо организаторите на състезанието в лицето на Община Хасково, Мотоклуб Хасково и Българската федерация по мотоциклетизъм ще бъдат предприети мерки и действия по Закона за МВР“.

Това се казва в официално становище на МВР Хасково, подписано от директора комисар Петьо Петров, разпространено днес до медиите в града. В него се прави подробно и детайлно изложение на събитията по скандала с мотопистата още от миналото лято. Към изложението са прикрепени и документи.

Хронологията, описана от МВР:

Състезанието по мотокрос се провежда в два имота,собственост на община Хасково, намиращи се в землището на с. Войводово. Към настоящия момент те са с начин на трайно предназначение „пасище-мера“ и „пустееща необработваема земя“. Това твърдение се подкрепя с копие на писмо от Анна Джурова, шеф на РДНСК с дата 22 юни 2012 година. То е адресирано до министерството на спорта с копие до областната дирекция на МВР. В него се описва сагата с терена на мотопистата – заповедта за премахване на строежа, обжалването на тази заповед в съда. Описани са и други процедури, заповеди и обжалвания, но в крайна сметка към настоящия момент няма влязло в сила съдебно решение и на практика са в сила заповеди за спиране на строежа на мотопистата, на пътните връзки, на трибуна, ел. мрежа и отводнителни съоръжения. „Тези заповеди подлежат на контроли и изпълнение“, пише Джурова.

В изложението на МВР е описана и миналогодишната драма с пистата, когато статута на земята бе променен от шефа на общинската служба „Земеделие“ от „пасище-мера“ в „мотописта“. Следствие на тях са издадени два акта за общинска собственост върху терените с променен начин на трайно ползване - „мотописта“.

Тези заповеди на общинската служба обаче са били отменени още през август миналата година от шефа на областната дирекция „Земеделие“, а шефът на общинското земеделие е уволнен.

МВР прилага и писмо от шефката на областната дирекция “Земеделие“ Дора Ангелова, адресирано до министъра на спорта с копие до ОД МВР Хасково. В него тя декларира, че към настоящия момент двата поземлени имота са със статут „пасище-мера“ и „пустееща земеделска земя“. Ангелова пише още, че към днешната дата не е проведена законосъобразна процедура за промяна на статута на земята. Писмото е с дата 13 юни 2012 година.

На 3 юли се получава и писмо от министъра на спорта Свилен Нейков, с което се забранява провеждането на състезанието по мотокрос, продължава изложението на комисар Петьо Петров.

В писмото си спортният министър изброява горните факти и завършва „... Ви информирам, че не разрешавам да бъдат провеждани регионални, европейски първенства по мотокрос в тези два имота.... Министерството няма да носи никаква отговорност за евентуалните нежелани последствия, които биха застрашили живота и здравето на състезателите и зрителите“.

В друго писмо до МВР Хасково, от 13 юни 2012 година до МВР Хасково пък са изброени обектите, за които министерството е дало разрешение на федерацията по мотоциклетизъм да провежда състезания. Те са „Горна Росица“ в Севлиево, „Троян“, и летище „Долна Митрополия“, Плевен. За тях БФМ е кандидатствала с проекти и има сключени договори със спортното министерство.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини