НЛП: Ако шефът ви ругае, не го сменяйте. Все някой ден ще му дойде акълът

Мария Демирева е първият консултант по Невро-лингвистично програмиране (НЛП ) в Хасково.

Завършила е математическа гимназия, след това взима диплома от Великотърновския университет, специалност „Българска филология“. Учи НЛП при Александър Попов, който е ученик на създателя на метода д-р Ричард Бандлър.

 

 

Мария Демирева, консултант НЛП

 

 

Какво е НЛП?

Да разтълкуваме думичките. Невро- обяснява как дейността на мозъка и разума организират нашето мислене. Лингвистично-това са езиковите модели, нашите думите, които ни влияят, независимо дали осъзнаваме това. Програмиране – създаването на повтарящи се модели на мислене, които ни водят към определени действия и променят живота ни.

Мозъкът ни обработва информацията, която му подаваме. Ако е качествена, ще ни възнагради с ползи. Ако го мъчим с негативни твърдения, ще ни донесе депресии, страхове и ще ни дърпа назад.

За какви проблеми е ефективен този метод?

 

Този метод е създаден върху опита на хора, които сами са се справили с проблемите си. Създателят му Ричард Бандлър е математик, които се е занимавал и с психотерапия, но не е бил доволен от резултатите, които постига. Методът му изхожда от това, че един проблем е създаден по определен алгоритъм на мислене и за да бъде решен, трябва да се използва обратния алгоритъм.

Как стига до това? Бандлър публикува обява във вестниците, че търси доброволци, които срещу заплащане да му разкажат как сами са се справили със своите страхове и фобии. Отиват стотици и всички му споделят сходни мисловни модели на справяне, върху които той разработва метода. Първо го прилага за премахване на фобии и страхове, след това за депресии, панически атаки, мигрена, при междуличностни проблеми...

Как се програмира мозъкът?

Програмират ни от самото раждане. Бебето идва на този свят само с два вродени страха - от падане и силен шум. Всички други са създадени след негативно програмиране. Когато майката повтори 10 пъти на своето дете:“Много си лош!“, тя създава програма в главата му „Лош съм.“ Действията му вече се определят от нея и той постъпва като лошо. Ако хвалим и поощряваме детето си, ние му задаваме програма „Добър съм.“ и то наистина действа като такова.

НЛП се афишира като един от най-ефективните методи за бърза и трайна промяна. Какви са предимствата му?

Той фокусира вниманието върху хубавите неща в живота. Всеки има на какво да се зарадва-дом, семейство, работа, приятели...И е добре ежедневно да благодари за тях.

Всеки сам създава реалността си, избира своята действителност. Живеем в един свят, но някой му се радва, друг го проклина от сутрин до вечер.

Един от добрите съвети, които мога да дам на хората, е да изхвърлят телевизорите си. Или поне да спрат да гледат новини и реклами. Те програмират хората да мислят негативно. Новинарските емисии изобилстват с информации за катастрофи, убийства, земетресения. Оставят усещане, че живее в свят, който се срива. Рекламите ни манипулират и подтикват да се храним нездравословно, да се разболяваме...

Не гледам новини от три години. Изкушават ме само някои филми и забавни предавания. Сутрин слушам любима музика и чета книги или материали с позитивна насоченост. Така се настройвам положително и денят ми наистина е хубав.

Според НЛП думите са като мантра, която влияе на живота ни. Как да ги използваме ефективно?

Ако си повтаряш „Тъп съм, прост съм, за нищо не ставам“, ти ще постъпваш точно по начин, който ще потвърждава тези думи непрекъснато. И ти наистина ще бъдеш такъв. Ако си казваш“Успешен съм.“, „Богат съм!“, „Добър лекар съм.“, въпрос на време и търпение е, да станеш точно такъв. Мислите, нагласите определят действията, които пък сътворяват живота ни.

Реши какъв искаш да бъдеш в живота си, повтаряй си го в сегашно време, все едно е вече се е случило, и действай.

Казвате, че е важно да ценим себе си. Но какво да правим, ако имаш шеф, който ти набива канчето и повтаря, че за нищо не ставаш?

Това си е негово лично мнение. Подобно негативно отношение човек може да търпи не само от шефа, но и от половинката си. Едно от възможните решения е да сменим шефа или половинката си. Но каква е гаранция, че няма да попаднем отново в същото положение. Най-добре е да променим нагласата си към това, което казват за нас. Това си е тяхно мнение, което не бива да си слагаме на сърце. Ние знаем колко струваме. Важното е, ние да се ценим. И тогава, сякаш магически, шефът започва да ни прави по-малко забележки. Пробвайте.

Хората ще си спестят много разочарования, ако осъзнаят, че не могат да променят другите. По силите ни е единствено да променим отношението си към случващото си.

Всеки е бил обиждан, сполетявала го е трагедия. Не можем да контролираме събитията, а само нашето отношение към тях.

При проблем не бива да се съсредоточаваме върху него, а върху разрешаването му. И да тръгнем от вярата в себе си. Да се приемем и обичаме такива каквито сме.

Как да се заобича една 100-килограмова жена?Тя има огледало и не приема това, което то отразява.

Тази жена може да има хубави очи или усмивка. Може да е умна или талантлива в изкуството. Когато тя се фокусира върху своите позитиви, променя мисленото и действията си. Вече не се измъчва от килограмите. Дори може да реши да намали храната и да започне да спортува. Действията ни са продукт на мисленето. Ако управляваме мислите и отношението си, ние ще управляваме успешно живота си.

 Интервю на Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини