Тръгва разследване за пожара на Витоша

Причините за пожара в резервата "Бистришко бранище" ще бъдат разследвани от компетентните органи, но в днешния ден е по-важно да ограничим максимално обхвата му, така че в следващите дни той да бъде загасен. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за БНТ, предаде Стандарт нюз.

Тази сутрин кризисният щаб е решил сформираните екипи за гасене на пожара да бъдат разделени на две и да се придвижват откъм реката и откъм хижа "Физкултурник" към огнището на пожара. В състава им влизат 80 пожарникари, 70 горски и 50 доброволци.

Фандъкова съобщи, че екипи на СДВР и „Общинска полиция” ще ограничават достъпа на хора до обхванатите от пожара територии и призова туристите да не предприемат преходи на Витоша днес.

По първоначална оценка засегнати са максимум 50 - 60 декара площ, вследствие на пожара на Витоша. Това съобщи инспектор Тодор Бързилов от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Данните са по информация от въздуха, тъй като все още наземните екипи не са стигнали, предаде Фокус.

Създадени са две групи за гасене на пожара и продължава придвижването им към мястото. Едната се придвижва от Хижа „Физкултурник” и е от 120 души, а другата се придвижва откъм село Бистрица в посока пожара и е от 90 души. Втората група беше в района на водопада, което е някъде на средата на пътя.

От 07.00 часа хеликоптерите летяха и досега непрекъснато хвърлят вода по посока спиране разпростирането на пожара към населеното място Бистрица”, добави Тодор Бързилов. В момента водохвърлянията се извършват в южната част на пожара, където основно се извършва гасенето на пожара и не се допуска разпространението до гората и населеното място Бистрица.

„Има много малко разрастване. Пожарът е в много паднала маса, която е от смерч”, каза още Бързилов.

„Продължаваме да получаваме помощ от доброволци, служители на „Пожарна безопасност и защита на населението”. Има добра координация със столичния щаб и нашия щаб. Поддържаме връзка с екипажите, които летят”, заяви Тодор Бързилов.

Редактор: Яна Баярова

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини