Егемен Багъш:Турция е спъвана от предрасъдъци

Сред най-често задаваните ми въпроси е каква е най-голямата пречка пред членството на Турция. Аз винаги казвам - предразсъдъците. Това заяви турският министър за Европейския съюз Егемен Багъш в публична лекция за взаимоотношенията между Турция и ЕС.

Лекцията бе организирана от Европейския институт и посолството на Турция у нас, предаде БТА.

Има известни предразсъдъци към Европа в нашата страна, и твърде много предразсъдъци в Европа към Турция, смята Багъш, който отбеляза, че към България също е имало предразсъдъци, както и към други страни. Искаме да бъдем съвсем пълноправен и равностоен член, ние сме пълноправен член на всяка европейска организация с изключение на ЕС - в Съвета на Европа сме, в Евровизия, в Европейската банка за инвестиции, в проекта на Европа за сигурност и отбрана, изтъкна министърът.

Багъш отхвърли доводи срещу Турция - че е твърде голяма страна, че е твърде бедна и че е ислямска. Фактът, че сме големи, за нас е предимство, защото в момент на криза ние сме огромен пазар за Европа от 75 млн. души. Доходът ни на глава от населението вече е по-висок от този в осем страни в ЕС, каза министърът. Това, че сме предимно ислямска страна също е едно предимство за Европа, каза Багъш, който отбеляза светския характер на турската държава.

Турция минава през голям процес на реформи, каза Егемен Багъш, който открои връщането на имоти на българската църква в Истанбул.

В отговор на въпрос от аудиторията за позиции и изказвания на турския външен министър, Егемен Багъш заяви, че външният министър никога не е казвал, че иска да възстанови Османската империя и добави, че в Турция нямат никакви намерения да стъпват на чужда земя или да заграбват нечии ресурси, защото са доволни от това, с което разполагат.

На въпрос какво ще направи Турция за компенсация на тракийските бежанци, Багъш коментира, че може да се връщаме към различни исторически дати и периоди, изтъквайки, че е политик, а не историк, и няма отговорности към случилото се в миналото, но има към това, което ще се случи в бъдещето.

 Дир.бг

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини