Клуб“Малката Ахрида” в борба за приза „Кристален еделвайс”

    Всеизвестно е, че за учениците няма по- голяма радост от лятната ваканция. Всички в класните стаи очакват с голямо нетърпение топлите и приятни дни в края на усилната учебна година. Хубавото време отвлича мислите на учениците извън огрените от обилно слънце помещения в училище и ги отвежда към сините небеса и зелените поляни на красивите природни местности. След биенето на последния училищен звънец, мнозина от възпитаниците заменят продължителното старание по чиновете с прохладните часове край морето, басейна или в планината.

    Учениците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в гр. Кърджали не правят изключение от желанието на всички да прекарат повече време през ваканцията сред красивата българска природа. Те обаче са изключение от правилото туризмът да бъде само на любителско ниво, защото техният стремеж е във всичко да бъдат грамотни и професионално подготвени. Именно поради тази причина те са избрали училището, което е сред единиците, в които все още съществува СИП по „Туризъм”, при това създаден и ръководен от професионалисти с огромен опит. Туристическата група „Малката Ахрида” е една от многото радости в най- голямото основно училище в областта както за самите ученици, така и за родителите и учителите. 

    Едва ли има уважаващ себе си любител на Родопите в нашия град, който да не е чувал името на дългогодишния инициатор на организирани туристически походи в региона, г- жа Елена Топалова, и да не се сети с благодарност за нейните практични уроци сред природата. Ние, колективът на ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, сме облагодетелствани от възможността да работим с такъв опитен педагог в природоизследователската дейност. Благодарение на нейните усилия наши ученици печелят национални награди, свързани с представянето на безценното богатство в нашата благословена планина.  

    „Малката Ахрида” е туристически и природоизследователски проект на г- жа Топалова с огромно значение за нашето училище. Той всеотдайно се стреми да запълни празнината между младите хора и природата, която в последните години все повече се увеличава. За всеобща радост обаче ентусиастите за природосъобразен начин на живот все още не са се свършили сред учениците и техните възпитатели. Едно ярко доказателство за това е проведеният скоро край брега на язовир „Копринка” десети национален преглед на туристическите сръчности за учащи, борещи се за приз “Кристален еделвайс”

    Младите и неуморни любители на българските планини от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” отпътуваха с голямо вълнение на 22. 06. 2012 г. към язовир „Копринка”, близо до Казанлък. Там за пръв път те имаха възможност да се конкурират с 22 училища от различни краища на България и да покажат на какво ниво е кърджалийската туристическа школа. В рамките на три дни ученици и учители от цялата страна споделиха любовта си от природата и своите професионални умения как да се справят с живота извън питомната среда на града и селото.

    Призът „Кристален еделвайс” се връчва за комплексни умения, свързани с лагерния туризъм. Състезанията между учениците бяха разделени на няколко етапа  - комплексна туристическа щафета, теглене на въже, построяване на палатка, спортен риболов и игра на тема: „Познавам ли моята България?”. Всеки отбор трябваше да подготви също и програма на туристическа тематика в рамките на 10 минути /песни, стихотворения и др./. Във всички тези дисциплини 18 – те ученика от пети и шести клас се представиха на изключително добро ниво. Те заеха челни места, въпреки че се състезаваха в една категория с доста по- големи ученици от тях, поради не добре организирания регламент на състезанието.

    Кърджалийските деца от „Малката Ахрида” станаха безспорен победител в най- важната дисциплина на националния преглед тази година, а именно, в построяването на палатковия лагер, неговата естетическа аранжировка и дисциплинираност на екипа. Това беше най- голямото признание за усилията на г- жа Топалова и нейните помощници г- н Любомир Драгнев и г- жа Маргарита Русева. Учениците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” успяха да очароват журито и със своята презентация за уникалното със свойствата си цвете Родопски Силивряк, известно още като „Орфеево цвете”. Така общата любов към природата у всички участници беше дообогатена и с много нови и полезни знания.

    Нашите ученици не само са участници в национални туристически форуми, но и сами са организатори и домакини на един от тях. От 28. 06 до 01. 07. 2012 г., под егидата на кмета на община Кърджали инж. Х. Азис и на най- голямото областно училище в Кърджали, ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, ще се проведе поредният V- ти национален туристически събор „Да приобщим децата към туризма” край с. Широко поле. Каним всички любители на нашето непреходно богатство – природата – да дойдат и да споделят с нас радостта от общуването с нея.  Нека не забравяме, че това  трябва да е наша обща кауза, защото отношението на младите хора към природата дава отражение на отношението им към самите тях и към близките им.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини