Тройна коалиция поема Гърция?

„Нова демокрация”, ПАСОК и Демократичната левица най-вероятно ще постигнат съгласие за формиране на коалиционно правителство. В понеделник лидерите на трите партии обявиха, че са провели конструктивни разговори. Сириза и „Независими гърци” отхвърлиха възможността да бъдат част от коалиционното управление, пише вестник „Катимерини”.

Консервативният лидер Андонис Самарас се срещна с всички потенциални коалиционни партньори, след като получи мандат за формиране на правителство от президента Каролос Папуляс.

Най-голяма е възможността за трипартийна коалиция, като ПАСОК ще настоява за активна роля в администрацията и може да предложи няколко свои представители за министерски постове. Най-вероятно Самарас ще бъде премиер. Той настоява 30% от членовете на бъдещия кабинет да не са политически фигури.

Ако трите партии постигнат съгласие, ще са с мнозинство от 179 при общо 300 места в гръцкия парламент. Самарас получи три дни, за да сформира кабинет.

В същото време Германия намекна, че би могла да се постигне лека отсрочка по отношение на поетите от Гърция ангажименти.

Не може обаче да се говори за съществени промени, а по-скоро за отпускането на малко повече време на страната да закрепи бюджета си.

Според първоначалните условия Гърция трябва да понижи дефицита си под 3% до 2014 г.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини