Гърците дадоха шанс на Европа, светът приветства избора на съседите

Гърците дадоха шанс на Европа.

Това е мнението, около което се обедини Старият континент след изборите в южната ни съседка.

Вотът завърши с малка победа за утвърдилите се на политическата сцена партии в едно от най-оспорваните съревнования, коментира в. „Индипендънт”.

"Гръцкият народ гласува за оставането на страната на европейския път и в подкрепа на членството й в еврозоната”, заяви Андонис Самарас, лидер на победилата партия Нова демокрация, която вероятно ще получи около 130 места в парламента. „Без повече рискове, мястото на Гърция в Европа няма да бъде подлагано на съмнение”, допълни Самарас, който вероятно ще бъде новият премиер на Гърция.

Резултатът от парламентарния вот може и да му позволи да състави коалиционно правителство, но той със сигурност ще се сблъска със силна опозиция както във, така и извън парламента.

Дясноцентристката гръцка партия Нова демокрация проправи пътя си към победата над лявата радикална коалиция Сириза в неделя, в рамките на парламентарен вот, особено важен за усилията на европейските лидери за спасяването на еврозоната, коментира пък „Файненшъл таймс”.

След като предврителните резултати от преброяването на гласовете от парламентарните избори в Гърция показаха победа на проевропейската партия Нова демокрация, светът приветства избора на гръцкия електорат.

Германският канцлер Ангела Меркел изрази мнение, че Гърция ще спази европейските си ангажименти за провеждането на реформи.

В телефонен разговор тя е говорила с лидера на консервативната партия Андонис Самарас и го е поздравила за „добрия резултат на изборите”.

Великобритания също изрази готовност ще работи с новото правителство в Гърция, независимо от неговия състав.

Международният валутен фонд (МВФ) изрази готовност да „разговаря с новото правителство”, което ще бъде съставено след парламентарните избори в Гърция в опитите му да оздрави икономиката на страната.

„Отчитаме резултатите от изборите в Гърция и сме готови да разговаряме с новото правителство, за да помогнем на страната да постигне целта си да възстанови финансовата стабилност, икономическия растеж и заетостта”, посочи говорител на МВФ в рамките на срещата на Г20 в мексиканския град Лос Кабос.

През март МВФ отпусна за Гърция заем в размер на 28 милиарда евро, след като през 2010 година институцията даде на Атина 30-милиарда помощ. Две трети от новия заем вече са отпуснати на Гърция.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой призова гръцките политици към бързото формиране на ново правителство, на което обеща подкрепата на ЕС.

„Ще продължим да подкрепяме Гърция като член на европейското семейство и еврозоната. Готови сме да продължим да помагаме на Гърция”, посочи Ван Ромпой в съобщение в профила си в социалната мрежа.

Финансовите министри от еврозоната се запознаха с временните резултати от парламентарните избори в Гърция и призоваха страната бързо да състави правителство, за да започне прилагането на реформите, с които Атина се ангажира в замяна на международната финансова помощ.

Еврогрупата очаква бързото съставяне на новото гръцко правителство, което да изпълни програмата, с която Гърция и еврозоната се ангажираха в началото на годината, се казва в изявление на финансовите министри.

САЩ приветстваха Гърция с провеждането на парламентарните избори и изразиха надежда, че резултатът ще доведе до бързо формиране на ново правителство, което трябва да се справи с икономическите проблеми на страната.

„Както президентът Барак Обама и други световни лидери казаха, вярваме, че е в интерес на всички Гърция да остане в еврозоната и да спазва ангажиментите си за реформи”, посочи говорителят на Белия дом.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини