Япония рестартира ядрени реактори

Kansai Electric Power Co.

Япония одобри рестартирането на два спрени ядрени реактора на АЕЦ "Охи" след аварията във Фукушима, предаде Ройтерс. Това ще бъде първата атомна електроцентрала в страната, която възобновява работата си след като всички АЕЦ бяха спрени в началото на май.

Решението на правителството да рестартира двата реактора, експлоатирани от компанията "Кансаи Електрик Пауър Ко" в Охи в западна Япония, беше обявено от японския премиер Йошихико Нода на среща с ключови министри.

Въпреки протестите срещу този ход и опасенията за безопасността на населението, решението ще даде зелена светлина за повторно пускане и на други от общо 50-те атомни електроцентрали в страната.

Решението е победа за японската атомна промишленост и отразява опасенията на Нода за щетите върху икономиката, ако атомната енергетика бъде изоставена след най-голямата ядрена авария след тази в Чернобил.

На 5 май тази година хиляди японци приветстваха с радостни шествия изключването за рутинни проверки на последния действащ ядрен реактор в страната - третия енергоблок в АЕЦ "Томари" на северния остров Хокайдо. Тогава за пръв път от 40 години Япония изцяло се лиши от електричество, произведено в атомни централи.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини