Сирийски град сринат със земята

Сирийският град Хафе, който бе посетен от екип наблюдатели на ООН след неколкодневен артилерийски обстрел и сражения, е напуснат от жителите си, а обществените сгради са разрушени.

"Силна миризма на смърт се носи във въздуха. Повечето от правителствените сгради, включително пощата, са опожарени отвътре", пише в комюнике на Мисията наблюдатели на ООН. Архивите са изгорени, магазините разграбени и опожарени, а някои от къщите изглеждат претърсвани, тъй като вратите им са оставени отворени. Изглежда боевете още продължават в някои сектори на града", се казва в текста.

"Щабът на управляващата партия БААС е бомбардиран и изглежда е бил театър на интензивни сражения. В града бяха намерени останки от тежки оръжия, както и опожарени цивилни и военни автомобили", се посочва комюникето. Според кореспондент на АФП, придружавал осемчленния екип наблюдатели на ООН, сградите на кметството, на водното стопанство и седалището на съда, както и много магазини и автомобили са опожарени.

Редки признаци на живот по улиците дават няколкото собственици на магазини, които се опитват да разчистят отломките и да възстановят щетите в града, разположен в крайбрежната провинция Латакия. Повечето от графитите против режима са замазани с черна боя и само един стих от Корана все още се вижда върху фасадата на една сграда.

"Ако се върнете, ще се върнем и ние", гласи надпис вероятно на бунтовниците преди да напуснат града, подложен в продължение на 8 дни на интензивни бомбардировки от армията на режима на Башар ал Асад. В момента входът на града се охранява от войници на редовната армия. От една седмица наблюдателите на спазването на прекратяването на огъня, което тотално не се спазваше, се опитваха да влязат в града.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини