Българско бойно изкуство на фестивала „Перперикон 2012”

Ден след Еньоден в Кърджали ще започне Международният фестивал на изкуствата „Перперикон 2012”. В продължение на шест дни на няколко сцени ще бъдат представени театрални спектакли и концерти.

В афиша са включени едни от хитовите представления на столични театри - „Едно малко радио” на Теди Москов с участието на Мая Новоселска и Камен Донев с „Кръщене”. За първи път в Кърджали ще пристигне и световноизвестният Вельо Горанов с авторския си спектакъл „Един мим разказва”. За меломаните в Художествената галерия ансамбъл „Афетуозо” ще изпълни ренесансова и барокова музика по сонетите на Микеланджело Буанароти.

Фестивалът ще бъде открит със специалното участие на Младежки духов оркестър от Норвегия. Другото чуждо участие е спектакълът „На ръба”, един съвместен проект на театър „Атом” и френската област Кантал.

По традиция фестивалът ще завърши с грандиозен спектакъл в подножието на Скалния град на траките Перперикон.

„Поканили сме група „Оратница”, представяща уникален прочит на българския фолклор. По време на хепънинга школата за оцеляване “Бага-Тур” ще демонстрира характерни бойни похвати, оръжия, исторически и фолклорни сюжети, танците и игрите на нашите предци прабългари, траки и славяни”, обяви Петър Савчов, съпредседател на Сдружение „Перперикон –Мелпомена” и директор на фестивала.

Преди това в тронната зала на Двореца – светилище на тракийските царе ще бъде връчена официално наградата „Златен Перперикон” за принос в развитието на българската и европейската култура. Досега нейни носители са проф. Стефан Данаилов, Йълдъз Ибрахимова, акад. Светлин Русев, проф. Николай Овчаров, Асен Шопов, Харолд Пинтър, проф. д-р Марко Семов, акад. Антон Дончев, скулптора Вежди Рашидов, сега министър на културата, примата на българската поп - музика Лили Иванова и др.

Международния фестивал ще се състои от 25 до 30 юни, организатор е Сдружение ”Перперикон-Мелпомена” със съдействието на община Кърджали. От утре започва продажбата на билети за XII-ия Международен фестивал „Перперикон-2012“ в Кърджали

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини