Ужас: 900 двойки на изпитите след 7 клас

Неизвестният Деян Енев и неговата "Баба която хранеше котките"се оказа непосилно препятствие за много седмокласници

Най-слабите резултати от години, а може би от десетилетия, бяха регистрирани на изпитите за прием в профилирани и професионални гимназии в Хасково. 7-класниците от региона получиха близо 900 двойки - 385 на изпита по Български език и литература и 502 по математика. На практика това означава, че стотици деца се прощават с мечтата си да учат в елитно или професионално училище. Ще падат и паралелки, показва беглата справка с цифрите за свободните места в гимназиите.

При свободни 1118 места, само 1267 седмокласници са издържали и двата изпита. Не всички от тях обаче кандидатстват за гимназии, много остават в своето СОУ. През миналата година например, само 930 деца в региона са кандидатствали за профилирани гимназии. Свободните места пак са били горе-долу толкова. 

Драстично е спаднало и общото ниво на учениците. Средната оценка по БЕЛ е 3.717, с цяла десета и нещо по-малка от миналогодишната - 3.827. Не е регистрирана нито една пълна 6-ца, отличниците са 35. През миналата с оценка над 5.50 са били 56 деца.

Най-добре по БЕЛ се е представило момиченце от харманлийското „Иван Вазов“ с 5.893. 

Най-добре от двата изпита пък се е представила възпитаничката на хасковската ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ Божена Лозева. Тя е пълна отличничка от математиката и има 5.714 по БЕЛ. По математика има 5 пълни отличника - 4-ма са от хасковското ПМГ, 1 от ПМГ Димитровград. Общо отличните оценки по математика са 44. Средната оценка обаче и тук бележи отстъпление. Срещу 3.535 миналата година, през тази средния успех е 3.467. 

Оценките на всички седмокласници от изпитите по Бел и Математика, може да се намерят в сайта на МОН или ТУК. Резултатите се проверяват с ЕГН и вх. номер на ученика.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини