Турците ни показват как се спазва закона, без цигари дори и на сватба

Нещо липсва на най-веселото събитие: Тютюнев дим от цигари

450 българи от турски произход не си позволиха лукса да запалят дори една цигара, при това на масово мероприятие от най-весел тип-сватба. Въздържанието им бе изцяло заради пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, която влезе в сила от 1-ви юни.

Чудото на чудесата, на фона на кръшкащата традиция в България, се случи на огромна софра в чест на Мустафа и Анифе, организирана в стола на гимназията по Автотранспорт.

В продължение на 5 часа, нито един от гости, роднини и самите младоженци не си помисли да посегне към папиросите. Самодисциплината на хората бе толкова голяма, че дори не се наложи домакините да припомнят правилата на забраната. Който го засърбеше езика за порцията си никотин, чинно излизаше на огромния двор на гимназията. Първоначално дори, хората се устремяваха към отсрещния тротоар, от страната на АГО, респектирани и от изискването да не се пуши на тротоари и прилежащи терени на училища. Подир тях обаче тръгваха и деца, а по улица "Република" трафикът винаги е оживен. Накрая обясниха на прекалено изпълнителните, че заради безопасността на децата по-добре да си стоят в двора, още повече че през уикенда няма учебни занятия. Пушачите обаче бяха изключително малобройни, много малко повториха фас паузата. 

Липсата на цигари в никакъв случай не помрачи тържеството. Хасковлиите Мустафа и Анифе се върнали специално от Германия, за да се врекат във вечна вярност в родното Хасково. После пак се отпрашват за Дойчланд. Те и техните приятели обясниха, че в чужбина не е по-различно с цигарите и вече са свикнали на купони без тютюнев дим. Дали от уважение към младоженците или заради традиционната дисциплина на етноса, но сватбата мина съвсем по европейски, поне що се отнася до цигарите. 

Що се отнася до наличните в България българи, от първия ден на забраната, те започнаха да мислят как да я заобиколят. Много от заведенията до 50 квадрата, които по-рано бяха разрешени за пушене, не бяха свалили табелите си, с които обясняваха, че точно при тях се пуши легално.

Когато стана ясно, че няма легално пушене в закрити заведения, веднага се появиха идеи за частни партита, клубове за пушачи и прочие варианти. Изискванията на член 56 от закона за здравето обаче са изрични - забранява се пушенето във ВСИЧКИ затворени обществени места. Що се отнася за пушене на забранени открити места /училища и тротоари към тях, детски площадки и стадиони/ „препоръките“ за заобикаляне на закона са отказ от представяне на лични документи, понеже инспекторите от бившото ХЕИ нямат право да оперират с лични данни. Ако все пак има полицай и законно ви искат картата, за предпочитане била глобата за неносенето и. Тя е 50 лв срещу минимум 300 за това, че пушите дори и на открито, но  забранено място.

Г.Христов

Нито един от стотиците не посегна да запали
Това по-никакъв начин на попречи на купона на Мустафа и Анифе
Боксьорката Гюлсен Кадир/ с бялото вдясно/ е сестра на булката
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини