Двойкаджиите на митницата били уволнявани преди

Росен Плевнелиев и Стефан Марашев през 2010. Тогава Плевнелиев беше само министър, а на митницата работеха отличници

Провалилите се на теста за лоялност митничари от свиленградската митница, до един са имали дисциплинарни наказания от преди. Много от тях са били уволнявани, но впоследствие връщани от съда, призна началникът на митница Свиленград Тодор Караиванов. По думите му става дума за 40-50 човека. Точно 46 души бяха обявени за пълни „двойкаджии“ от шефа на митниците Ваньо Танов. Това е 17 % от целия личен състав. 

Оказва се, че повечето от тях са били наказвани многократно. Някои са имали пълния набор дисциплинарни наказания-забележка, мъмрене, предупреждение за уволнение. Почти всички от тях са били уволнени по време на структурната реформа на митницата през 2009-та година, но са били върнати от съда на работа.

За своите година и 5 месеца стаж като шеф, Тодор Караиванов е имал съмнения за нередностите вършени от митничарите, но смята, че за мнозинството негови служители, лепнатото петно е незаслужено. „60 % от митничарите трябва да живеят с това петно“ заяви снощи той в предаване по „Код Криминално“ по БТВ. Караиванов визираше процентите изнесени от Танов според, които 40 % от всички 270 души на Свиленград са с контрапродуктивно поведение. Почти всички са заявили, че не биха предали колега, дори и да взима пред тях рушвети.

 Според редови митничари и бивши ръководни кадри, пожелали да не бъдат цитирани, тестът е силно подвеждащ и цели да натопи митничарите. „Има въпроси от рода на Бихте ли предали най-добрия си приятел? Каквото и да отговориш-ставаш виновен“, дадоха пример подложени на теста. За доказателство се посочва оставката на замшефът на митница Свиленград светла Шошкова. Сред колегите си тя има репутация на абсолютно честен и стриктен служител. „За 20 години, тя не е взела една стотинка“ избухна и ексшефът на митницата Стефан Марашев, който иначе отказа всякакъв коментар по избухналия скандал. Но припомни един позабравен факт. През 2009-та година, почти същите служители са държали тест за интелигентност и са получили 30 „единици“. По скалата за атестиране на държавните служители-това е изключително висока оценка.

3 години по-късно, се оказва че митничарите там са некадърници.

Изводът се набива на очи-един от двата теста лъже.

Г.Христов

Тодор Караиванов настоява, че повечето от хората му са честни
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини