Спор за гробище между Паспал и Мусево,областната не взема страна

Иванка Таушанова

Областният управител не е страна в спора между жителите на с. Паспал заради обособяването на новите гробища. Негово задължение е да защитава правата на всички граждани, да съблюдава спазването на закона и да се противопоставя на опитите за неговото нарушаване или заобикаляне. В случая няма издадено становище за отреждане на гробищен терен между селата Мусево и Паспал и обектът не е регистриран в РЗИ, както изисква Законът за здравето. Не са издавани строителни книжа за изграждането на молитвен дом. Строежът е незаконен и дирекцията за строителен контрол е разпоредила премахването му.

Гробищните паркове са обекти с обществено предназначение и особена социална значимост и терените, върху които те са разположени, трябва да бъдат съгласувани със  съответните контролни органи, за да се избегне риск за здравето на хората.

Според специалистите от Басейновата дирекция в Пловдив въпросният терен между Мусево и Паспал е в близост до шест местни водоизточника и съществуващият наклон крие риск от просмукване на замърсяванията в питейната вода. По тази причина още на 2 ноември 2011 г след направена проверка РЗИ издава заповед с изрична забрана там да се погребват покойници. От своя страна общинска администрация Ардино предписва на населението да не ползва каптираните местни извори, а да се включи към водоснабдителната мрежа на с. Паспал. При проверка на РЗИ през февруари 2012 г обаче става ясно, че тя е технически неизправна и не може да се използва. За отстраняване на нарушенията е издадено предписание на кмета на община Ардино. Към 29 май 2012 г е изпълнена част от него – възстановен е водопроводът от извора до резервоара и е отремонтиран самият резервоар. Предстои да се извърши ревизия на вътрешната разпределителна мрежа и нуждаещите да се включат в нея. Към момента обаче не е представена необходимата съгласувателна и разрешителна документация от Басейнова дирекция – Пловдив. Докато не приключат процедурите, не бъдат обособени санитарно-охранителни зони и не бъде изградено ново водоснабдяване, забраната на РЗИ за извършване на погребения е напълно основателна и следва да се спазва. Обезпокоително е, че въпреки това на 20 май със съгласието на общината там е извършен траурен ритуал, независимо от предупрежденията на здравните власти и полицията. В резултат на това на кмета на община Ардино е съставен акт за административно нарушение по чл. 44 от Закона за здравето.  

Областна администрация не е оказвала натиск върху контролните органи, нито е ограничавала правата на определена група граждани. Действията й са ръководени единствено от закона и пред него всички сме равни. Това се казва в становище на пресслужбата на областна администрация.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини