РЗИ ще си го връща на пушещите заведения

Разрешените за пушене заведения досега ще бъдат проверявани под лупа

На мушката на контролните органи вече ще са заведенията в които спокойно се пушеше досега. От утре, 1-ви юни, влиза в сила новата наредба за тютюнопушене на обществени места, която забранява навсякъде пушенето на закрито. В предишния вариант на наредбата барове и кръчми и дори ресторанти, с до 50 квадрата търговска площ, можеха да избират дали да „пушат“ или не. Естествено, всички избираха да димят. Което предизвика гневни реакции в големите ресторанти. Те се оплакваха/и с право/, че им отнемат клиентелата. Крупните заведения трябваше задължително да се преградят на помещения за пушачи и непушачи. Пространството за непушачи трябваше да бъде по-голямо от общата търговска площ. Поставянето на преградни стени пък набута заведенията с хиляди левове, допълнителните вентилационни системи-с още хиляди. 

Облагодетелстваните досега кръчмета до 50 кв обаче ще са на мушка през следващите два месеца, заканиха се от „никотиновата полиция“ на д-р Иван Александров от РЗИ. За нарушение ще се смята не само ако в заведението се пуши, но и наличието на табела, която указва че заведението е ЗА пушачи. Пушенето вече е забранено навсякъде и такива табели подвеждат потребителя. 

Поне в началото ще се налагат само предписания. След две-три седмици почват глобите. Всички са минимум по 300 лева, на юридически лица-1 500. 

По времето на летните проверки, на практика големите ресторанти ще бъдат оставени изцяло на спокойствие, по простата причина, че „никотиновата полиция“ се състои само от 3-ма души, която трябва да обиколи хиляди обекти. 

Засега няма инструкция за нощни проверки из дискотеките, където от утре също е забранено тютюнопушенето.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини