Бивши на Езиковата: Хасково разбра какво е елит покрай нас

Бивши на Езиковата събраха средства за паметна плоча на първия директор Васил Иванов

„Думата елит влезе в разговорната традиция на хасковлии покрай създаването на Немската езикова гимназия в Хасково. Ние бяхме най-добрите”. Това заяви бившият възпитаник на гимназията Минко Димов, автор на паметна плоча в чест на основателя и първия директор на гимназията Васил Иванов. Днес плочата бе тържествено открита в училището. Изработена е изцяло от дарения на бивши възпитаници на гимназията, повечето от които живеещи в чужбина. Такъв е и Минко Димов/випуск 79/, който живее в Съединените щати. Да почетат паметта на първия директор, се бяха стекли десетки души от САЩ, Германия, Белгия, Холандия и други световни дестинации. Усещането, че бяхме специални, ни помогна да се утвърдим в чужбина и да намерим себе си, допълни мисълта си Минко Димов. Множеството одобрително заръкопляска.

Освен паметната плоча, бе открита и авангардна каменно-стъклена пластика,  символизираща духът на гимназията. Прочетени бяха възпоменателни слова в чест на г-н Васил Иванов. „ В онези времена, когато демокрация бе забренена дума, Васил Иванов живееше и работеше демократично. Създаде екип, които бяха приятели помежду си и с учениците си”, допълниха ораторите. Заслугата на Иванов е огромна, понеже било безкрайно трудно да основеш езикова гимназия в провинциален град, и то по недолюбваните по времето на комунизма западни езици. Гимназията била обезпечена с най-добрите учители от цялата страна. По признанието на Софийския университет пък, хасковската ЕГ ги снабдявала с най-добрите кадри.

Поставянето на паметника символизира приемствеността в гимназията, подчерта в словото си настоящият директор Пенка Делиева. Тя припомни, че дори и сега 24 от учителите в ГПЧЕ, са бивши нейни възпитаници.

Няколко думи за идеята. Тя е инициирана от „американката” Жана Никова във...Фейсбук. Като се захванала със социалната мрежа, предизвикала изумлението на децата си: „.....Ама Фейсбук не е създаден за майки.....”. Именно в социалната мрежа обаче, Жана събрала 220 бивши възпитаници на НЕГ/немската езикова гимназия/, основно от випуските от 75-ти до 86-ти. През декември 2011-та пък била приета идеята за събиране на средства за изграждане на паметник на Васил Иванов. Общността на Езиковата в чужбина и у нас събрала 14 хиляди лева. Били сформирани 4 работни групи, които уточнили реализацията на идеята и я стиковали с настоящото ръководство на гимназията. Частите на пластиката били изработени в Германия от Веселин Димитров и Андрей Златинов, а самото сглобяване на място станало лично от Минко Димов.

Васил Иванов, наричан приятелски Шефът/ 1927-1996-та година/ е първият директор на ЕГ в периода 1971-1980-та година.

Г.Христов

Десетки бивши възпитаници, от целия свят дойдоха на тържеството
Минко Димов от САЩ призна, че самочувствието на най-добър му е помогнало да успее в чужбина
Първата учителка по немски Тереза Андонова/вляво/ и директорът Пенка Делиева, откриха каменна пластика
Жана Никова/вдясно/ е създателят на група НЕГ във Фейсбук
Много стари приятели се събраха за пръв път от години
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ст
    Стенли
    0 0
    17:07, 18 окт 2014
    А как се влизаше там по онова време?

Още новини

Последни новини