Опрощават 1550 лв дълг на майка, била бедна

Стотици хасковски майки трябва да връщат пари. На някои ще им се размине

Да бъдат опростени 1552.60 лв, неправомерно получено майчинство, понеже майката е социално слаба. Това ще предложи на Президента хасковският общински съвет ако гласува докладната на председателя на Обс Иван Иванов.

Повод за докладната е получено писмо от Президенството, в което се съобщава за молбата на хасковлийката Атанаска Тодорова Георгиева, дълговете и да бъдат опростени. Хасковският общински съвет започва преписка с НОИ. От нея е установено, че жената е получавала обезщетение за отглеждане на дете до две годишна възраст, като в същото време детето е ходело на ясла. Майката пък не се е върнала на работа, нито е уведомила работодателя си за настъпилата промяна.

Ако е била сторила това, е щяла да запази ½ от размера на майчинството си. Законът обаче забранява да се получава и майчинство и детето да бъде гледано в държавно заведение.

Недобросъвестно полученото майчиство е в размер на 864.80 лв за периода 01.10. 2007 год. до 14. 02 2008 год. Към него се добавя лихва от 687.83 лв начислена до 28-ми юли 2011-та година, когато държавата официално изисква от Атанаска да възстанови парите.

Получената сума обаче е непосилна за семейството на жената, докладната на Иван Иванов. Във фамилията не работят и двамата родители. Издържат се от ежемесечна помощ в размер на 400 лв отпускана от сестрата на Атанаска. Семейството обитава общинско жилище на ул. Георги Кирков 82, за което плаща месечен наем от 60 лв. Получава помощи за отопление, като социално слаби. На името на Атанаска няма движимо и недвижимо имущество, показва засечката с общинското данъчно.

Това няма да бъде първият път, когато Обс предлага на Президента да опрости дълг на майка. През октомври 2010-та, Обс взе решение да помоли държавният глава да опрости близо 1500 лв дълг на болната Красимира Трайкова. Молбата бе удовлетворена от Първанов, който в последните години от своя мандат опрости десетки майки.

Скандалът с надзветото майчинство избухна през май 2010-та година. Тогава НОИ си поиска парите от хиляди майки, които взимали обезщетение за отглеждане на дете до 2 год възраст, а в същото време децата им ходели на градина.

Всички дела, които майките заведоха срещу държавата се оказаха неуспешни. Единственият останал шанс е личното помилване от Президента, по предложение на общински съвет.

За Хасково и региона има 550 майки, които трябва да връщат надвзето майчинство.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини