Удължават риболовната забрана до 15 юни?

Риболовната забрана ще бъде удължена до 15-ти юни, заради студеното и влажно време. Този слух се понесе днес между рибари в хасковско, които търпеливо изчакват 1-ви юни, когато официално забраната трябва да падне. В някои случаи обаче, тя се удължава със заповед на министъра, за да се даде още време за размножителния период на рибата.

„Нямам такива указания” лаконично каза потърсеният за коментар Милчо Милчев, началник на ИАРА Хасково. Подобен сценарий обаче не е малко вероятен, предвид двуседмичните порои и студено време, което попречи на рибата да излезе на плиткото и да хвърли хайвера си.

Има обаче и друга версия, довериха ни ветерани въдичари. Подобни слухове се пускат от арендаторите на язовири, за които именно периодът на забраната е „голямата жътва”. Макар на теория риболовът да е забранен навсякъде, арендатори и наематели си пускат рибари срещу такса и не ги ограничават в улова. По държавните водоеми ограничението е до три килограма уловена риба на човек. Частниците обаче прибират такса на всяко уловено кило и нямат сметка от ограничения. Отделно, някои наематели слагат и входна такса за „удоволствието” въобще да замяташ въдицата.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини