България в паника след силно земетресение

Силен и продължителен трус разлюля страната тази нощ. Земетресението стана около 3 часа, като по първи данни на Европейския сеизмологичен център трусът е бил със сила 5,7 по Рихтер, на дълбочина 10 км. Епицентърът е на 6 км от Перник и 25 км от София. Според Американския геологически институт, трусът е бил с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер с дълбочина 9,1 км. Епицентърът е бил на 9 км от Перник.От Геофизичния институт на БАН съобщиха, че силата е около 5,8-5,9 по скалата на Рихтер. След силния трус са регистрирани още над 30 по-слаби и над 100 микротруса, каза за bTV проф. Николай Милошев, директор на института.Милошев увери, че затихващите вторични трусове са ясен сигнал, че ситуацията се нормализира и не може да се очаква нещо по-силно. "Не бих могъл да бъда 100% категоричен, но това е, което казва науката", допълни шефът на Геофизичния институт на БАН. По думите му във всяко земетресение има вертикални и хоризонтални компоненти, а колкото по-близо до епицентъра е човек, толкова по-силно се усеща трусът като вертикален.Според експертите, земетресенията нямат връзка с труса в Италия, освен по време.По-силни вторични трусове бяха регистрирани около 4:30 ч. и 5:13 ч. Според Европейския сеизмологичен център те са били със сила съответно 4,7 и 4,6 по скалата на Рихтер, с епицентър на 22 км западно от София и на 4 км североизточно от Перник и дълбочина 10 км.

Паднали комини, напукани мазилки и счупени прозорци

Няма информация за жертви, има обаче материални щети, заяви главен комисар Никола Николов, шеф на „Пожарна и аварийна безопасност”. По думите му щетите се изразяват в паднали комини, напукани мазилки, счупени прозорци.Николов даде съвет хората да стоят далеч от сградите, да имат телефони в тях, както и радиоприемници, за да се информират за ситуацията.Паднал е коминът на ТЕЦ Перник. Това е и най-голямата материална щета в града.17 аварийни екипа на ЧЕЗ възстановиха аварията по електропровод , който захранва пернишките квартали Бела вода, Караманица и Калкас. 2 700 домакинства бяха останали на тъмно близо 5 часа, но нормалната работа на мрежата вече е възстановена.Екипи на Гражданска защита извършиха оглед за нанесени материални щети. От пожарната обследваха Перник, София, Радомир и Рударци. За момента няма данни за сериозни разрушения и пострадали хора.На телефон 112 са получени над 1000 сигнала, но няма данни за пострадали хора, заяви Стоян Граматиков, изпълнителният директор на "Национална система 112". Основните обаждания са от Перник, Радомир и София.Цялата национална инфраструктура - електропреносната мрежа и линиите на БДЖ са в добро състояние и няма опасност от инциденти, увери министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. По думите му полицията е била на крак непосредствено след първия трус. "Имаме готовност за реакция при тежки последици - с техника, палаткови лагери и т.н.", увери вицепремиерът.

Два дни бедствено положение в Перник

Пред bTV Цветанов обяви, че в Перник е обявено бедствено положение за два дни, които ще са неучебни и неработни за общинските институции. Министър Сергей Игнатов е отишъл на място, обхожда училищата в града и трябва да прецени дали утре ще се проведе плануваната матура.Градът постепенно започва да се съвзема от труса, след като хората прекараха нощта навън, предаде репортер на bTV. Около 30 души с леки наранявания са минали през болниците в града.Освен това има данни за пострадали къщи - една в Перник и една в Рударци, паднали са комини и мазилки, има напукани стени. Земетресението е усетено в цяла Югозападна България.Непосредствено след труса в Перник се появиха слухове, че има опасност за срутване на стената на язовир "Студена". Властите в града обаче отрекоха да има критична ситуация и каквато и да е заплаха за водния басейн. Кметът Росица Янакиева увери, че стената на язовира е в добро състояние, няма никакви поражения по нея, комисия вече я е огледала и постоянно се наблюдава.

Хора със сърдечни и нервни кризи потърсиха медицинска помощ

18 екипа посещаваха адреси в столицата. Лекарите съветваха хората да взимат успокоителни при необходимост.От "Пирогов" съобщиха, че общо около 100 души са потърсили медицинска помощ на място непосредствено след труса. В болницата до 6 часа са постъпили около двадесетина души в неврохирургията и още толкова с травми. Очевидци съобщиха за блокове със сериозни поражения в Студентски град и Борово. Кметът на София Йорданка Фандъкова обаче отхвърли информацията за евакуация. По думите й просто хората са излезли пред блоковете от уплаха.Фандъкова увери, че столична община има план за реакция при кризисни ситуации, но в този случай не е необходимо неговото задействане. По думите й засега не се предвижда отмяна на учебните часове за учениците. Трусът нямало да повлияе и на провеждането на предвидената за утре матура по математика.От своя страна главният архитект на София Петър Диков заяви, че конструктори-специалисти от Университета по строителство, архитектура и геодезия, ще обходят сигналите за проблеми по сградите. Те ще дадат предписания коя сграда се нуждае от специална конструктивна експертиза.Няма опасност и за атомната централа в Козлодуй. "5-ти блок на АЕЦ-а е извън експлоатация, тъй като е в плануван ремонт, в 6-ти блок няма поражения", увери изпълнителният директор на централата Валентин Николов.

Според сеизмолозите земетресения с магнитуд до 5,9 се водят за средни по сила, а тези от над 6 по Рихтер - за силни.

Източник: bnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини