Ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев” – евродепутати за един ден

Вълнуващо преживяване 24 възпитаници на езиковата гимназия в Кърджали  бе участието  им в деня Евроскола, провело се на 03.май 2012г. Програмата "Евроскола" има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се "включат" чрез симулирани заседания в работата му и дори да "гласуват" неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни-членки на ЕС прекарват един ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на "Младежки европейски парламент".

За участието си в проекта младежите от езиковата гимназия в Кърджали се подготвяха задълбочено повече от месец.  След писане на мотивационни писма и събеседвания на английски език бе направен подборът на  участниците в групата. Разделени в 6 групи младите ботевци се подготвяха да участват в дебати със свои връстници по теми, актуални за Европейския съюз. Затова вълнението при отпътуването им бе голямо.

След двудневно пътуване през Европа и кратък отдих в Будапеща на 03. Май учениците от ГПЧЕ „Христо Ботев” представиха успешно както своето училище, така и  своята родина. В деня Евроскола този път  се включиха 500 ученици от 20 европейски страни. Кърджалийци впечатлиха присъстващите още с представянето на своето училище, своя роден град, униформите на училището и традиционния българския фолклор. След това младите възпитаници от езиковата гимназия се включиха активно в дебатите  на "заседанията  на комисиите" и в "пленарното заседание" и доказаха,  че няма прегради за младостта, вдъхновението и междукултурното сътрудничеството. Предимно на английски език те разискваха със свои връстници проблеми по предварително зададени теми:  Мястото на ценностите на Европа в света , Миграции и интеграция ,  Околна среда и възобновяеми енергийни източници , Свобода на информацията и гражданската култура, Демокрация и гражданство, Бъдещето на Европа. Съвсем обосновано и мотивирано на заседанието за гласуване и защита на приетите от комисиите резолюции на перфектен английски език защитиха позициите на своите работни групи като говорители Ахмед Юмер и Теодора Матеева. Техните изказвания впечатлиха както председателите на комисиите, така и всички присъстващи, които с ентусиазъм гласуваха „за” техните доклади. Наред с младежи от Германия, Австрия, Румъния и Гърция  младите кърджалийци бяха едни от най-активните участници в дебатите и пленарното заседание и заслужено спечелиха аплодисментите на останалите евродепутати.  Всички  други участници в българската група оцениха достойното представяне на своите съученици и подкрепиха активно Теодора  и в представянето й в Евроиграта.

Присъствието   на този забележителен младежки форум за  всички участници бе един  необикновен урок по европейско гражданство и доказателство, че младежите на Европа, макар че идват от различни страни и култури, имат еднакви разбирания и представи за бъдещето на Европа. Незабравими ще останат за всички ботевци създадените през деня контакти, както и всички нови и необикновени преживявания от срещата им с Европейския парламент като институция. Мнозина бяха особено впечатлени и от работата на преводачите, които с лекота се справяха със най-популярните езици в евроиституциите – английски, немски, френски и италиански и осъзнаха важността на чуждоезиковите умения, продобити от самите тях. Някои споделиха мотивацията и желанието си и занапред да залягат над овладяването на чуждите езици в училище.

Не по-малко вълнуващо преживяване за всички бе разглеждането на историческите забележителности на  Страсбург на следващия ден, както и кратката разходка из Виена по обратния път към България.   Срещата на учениците с други култури и традиции ще бъде траен спомен в съзнанието им, а усещането и впечатленията от преживяното, изразени накратко от Сузан Васвиева  ще носят за всички ученици удовлетворение от доброто представяне: „Един ден в парламента успя да ме промени  - още младото ми съзнание беше оформено, страховете ми изчезнаха като капки роса под жаркото слънце и остана надеждата, че и в бъдеще моят глас ще се чува, така както се чуваше и в Европейския парламент !”

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини