Земетръс разлюля Кърджали рано сутринта,кърджалийци запазиха самообладание

В 2,58 часа тази сутрин Кърджали бе разтресен  от земетресение.Трусът се усещаше  силно в горните етажи на блоковете.Люляха се абажури и библиотечни шкафове.Жителите на града бяха събудени от труса.Светнаха лампите в целия град.Кърджалийци запазиха самообладание и не излязоха на улиците.Сведения за поражения за сега няма.Само  от някои от старите блокове в централната част има паднали малки парчета мазилка,установи Кърджали бг вести.На язовирната стенана яз.Кърджали трусът е усетен с магнитуд от 3,5 по скалата на Рихтер.

Според Американския геологически институт, трусът е бил с магнитут 5,8 по скалата на Рихтер с дълбочина 9,1 км. Епицентърът е бил на 9 км от Перник.

Гражданска защита съобщи, че в момента експерти извършват оглед за нанесени материални щети. Екипи на пожарната обследват Перник и Рударци.

Постъпили са сигнали за повредени стени, комини, мазилки, счупени прозорци.

„Имаше много афтършокове след него - надявам се това да е показател, че второ с подобна сила не би трябвало да се случи, дано да е така, не мога да се закълна, но ми се иска. Преди една минута стана още едно земетресение с магнитуд над три, но във всички случаи - по-слабо от първото. Възможно е да има някакви разрушения на паянтови къщи в центъра на земетресението, защото при такава сила - това е нещо нормално", каза Николай Милошев.

Според сайта на Национален институт по геофизика, геодезия и география, след първия трус са регистрирани 7 вторични трусове, като най-силното е било с магнитут 4,7

„БАН чака 7 по Рихтер в София". Тази информация е съобщена от сеизмолози на 4 май. „Земетресение с магнитуд към 7 по Рихтер заплашва София, сочи анализ на геолозите от БАН, поръчано от Софийска община. Учените обаче не могат да кажат кога ще бъде. „Краткосрочната прогноза е нерешена задача към момента", казва пред в „Република" сеизмологът доц. Бойко Рангелов. Трусът ще е в разлома, простиращ се от Нови хан до с. Петърч, прогнозират на 4 май спецовете.

Подобно земетресение край София имало и преди - 1818 г. и 1858 г. Ефектите от второто били публикувани в тогавашните вестници. Земята се разцепила между Симеоново и Драгалевци с дължина „ден път с волска кола, а в дупката хората хвърляли камъни, даващи екот до 1 мин. Нито една постройка не останала незасегната, а минаретата на всички джамии паднали, пише тогавашната преса.

Земетресението е усетено в Турция и Гърция. Земният трус с епицентър 25 км западно от София и на 6 км северозападно от Перник на дълбочина 10 километра и с магнитуд 5,7 по Скалата на Рихтер, който беше регистриан от Европейския-Средиземноморски сеизмологичен център в 03.00 часа беше усетен и в съседните на България страни - Турция и Гърция.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини