Безумие: Търсят поезията в романа "Под игото"

Безумието не понесе на част от зрелостниците

„От здравия разум до поетическото безумие“. Това е темата по която зрелостниците трябва да напишат аргументативен текст или есе, върху откъси от романа на Иван Вазов „Под игото“. 

41-ят въпрос от матурата по БЕЛ първоначално зарадва 12-класниците докато не се сблъскаха с формулировката на темата. Като резултат, още след първият час на изпита, започнаха да напускат ученици. Излизат дори и възпитаници на елитните хасковски гимназии. Първият час е задължителен за присъствие. След 9.30 обаче всеки може да напусне ако прецени, че си губи времето. 

Формулировката на темата е добра, смятат от регионалната просвета. Експертите предвиждат, че 12-класниците могат да развият въображението си и да формулират множество тези, които да бъдат защитени в едно есе, например. Обемът на творбата трябва да бъде не по-малко от 4 страници. 

Търсената поезия в един роман може да изненада само неподготвените или тези които прекалено залагат на здравия разум, коментираха преподаватели по БЕЛ. Една бегла асоциация със сюжета на романа, който третира подготовката и провеждането на Априлското въстание, дава ключа към темата. Много историци и литератори често описват въстанието като „лудост и пиянството на един народ".

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини