2000 зрелостници "Под игото" за последен път

Настроението бе добро

2080 зрелостници от Хасково и областта днес седнаха на чиновете за последния си училищен изпит-матурите. Оттук нататък някои могат да скъсат изобщо с изпитите, други ще ги полагат, но вече на по-високо, университетско ниво.

С щателна проверка на самоличността започна днешната матура по български език и литература в хасковската Езикова гимназия. Днес медиите бяха ограничавани още на вратата и характерната тръпка на очакване в класните стаи остана скрита. Видимо децата бяха в добро настроение и очакваха без притеснения изпитния вариант.

59 зрелостници си спестиха емоцията от днешния ден и въобще не се явиха за изпита. За такива ще има поправителна сесия на есен. С тях общия брой на пропусналите тазгодишните матури става 189. 130 бяха отрязани заради двойки.

Оказва се, че всички пропуснали само могат да съжаляват, защото се падна Иван Вазов и романа "Под Игото". По него зрелостниците ще пишат есе или интерпретативно съчинение.

Тестът за матурата по БЕЛ за 12-и клас ще включва 40 задачи с избираем и със свободен отговор, групирани в осем сегмента, и една задача за създаването на есе или интерпретативно съчинение върху фрагмент от изучавана в училище творба.

Всеки от осемте сегмента от теста ще се тегли от подготвени пет варианта на съответния сегмент, а последната - 41-ва задача, от 30 възможни теми.

Г.Христов

Проверката бе стриктна

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини