Осъдиха Магарето да плати 1000 лева заради магарии

Емо Траилов

1000 лева глоба трябва да плати бившият изпълнителен директор на футболен клуб „Хасково“ Емил Траилов, известен сред обществеността с прякора си Магарето, заради публикация в рубриката си „Футболни магарии“ в „Новинар юг“. Съдията Петър Вунов от хасковския районен съд му наложи глоба от 1000 лева, плюс лихвите върху тази сума от датата на публикацията - 10 март 2011 година до изплащането на сумата.

Искът срещу футболния спец бе заведен от футболиста Апостол Попов по повод материал в редовната седмична рубрика на Магарето - „Футболни магарии“. Заглавието на материала е „Да имаш да вземаш милион“. Пасажът, засегнал футболиста, е следният: „Един от новите национали – Апостол Попов, мина през „Хасково“, за който изигра 22 мача през 2007 година. На Ямача го реанимирахме и изтупахме прахоляка от него. Затова, като бръкнеш в интернет, чичко Гугъл отчита футболната му кариера от „Хасково“, макар че тогава беше на 25 години. Вчера Апо се изказал неподготвен в един вестник, че не иска да си спомни за хасковския си период. Добър футболист, но не и за мачове, които не са предварително договорени. Има таланти и в други области, като това още преди да е почнал мачът на неговия отбор да познае точния резултат. Неслучайно Попов и вратарят Стефан Стойчев бяха изхвърлени от „Хасково“ след една съмнителна загуба с 2:3 от „Свиленград“.

Отиде в „Ботев“ (Пд), където също доста успя да занули „канарчетата“ заедно с „големия“ вратар Лилчо Арсов. Всеки на неговото място не би искал да се връща към това минало, защото могат да излязат наяве доста нелицеприятни истории. Докато беше на Ямача, Попов се кълнеше във вярност на „Левски“, но бързо обърна палачинката и се направи на най-големия цесекар. Да е жив и здрав и ние не искаме да си спомняме за него!”

След публикацията Попов претърпял множество неимуществени вреди - станал унил, умислен, получавал често главоболие и изпадал в депресивни състояния, не искал да говори с никого. На моменти бил избухлив, тъй като част от колегите му го „сочели с пръст", не се хранел редовно и така предизвикал притеснение в близките си. Вследствие на това той не бил допуснат и до мачовете на националния отбор, пише в мотивите към съдебното решение.

Футболистът оценил притесненията си на 3750 лева, каквато сума е поискал като обезщетение, но съдът отрязва пълната му претенция и му присъжда само един бон.

В мотивите към решението си магистратите разсъждават върху границите на свободата на словото, гарантирани от конституцията. В нея обаче пише още, че свободата на словото не е абсолютна, а се разпростира до определени предели, след които вече се засягат други конституционно защитени ценности, каквито са правата и доброто име на гражданите.

Решението на районния съд е от 14 май и подлежи на обжалване пред окръжния в двуседмичен срок.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини