Путин положи клетва като президент

Владимир Путин положи клетва като президент на Русия за историческия трети мандат на бляскава церемония в Кремъл, предаде БГНЕС.

С ръка върху копие от Конституцията Путин се закле "да спазва и да защитава правата и свободите на народа" и да брани сигурността на Русия при официалното поемане на президентския пост от досегашния държавен глава Дмитрий Медведев. Церемонията започна днес в 07.30 ч. по Гринуич в Кремъл в присъствието на около 3000 гости и се предава пряко по телевизията.

Путин, след встъпването си в длъжност, обеща да направи всичко възможно да оправдае доверието на гражданите на Русия, предаде Интерфакс. „Встъпвайки в длъжност президент на Руската федерация, разбирам цялата своя отговорност пред родината. Нейните интереси, сигурността, благополучието на гражданите винаги са били и винаги ще бъдат за мен над всичко. Ще направя всичко, за да оправдая доверието на милионите наши граждани”, каза Путин.

„Смятам за смисъл на целия ми живот и свой дълг да служа на отечеството, нашата родина, подкрепата на което ме е вдъхновявала и ми е помагала в най-трудните и сложни задачи”, подчерта президентът.

Путин подчерта, че близките години ще бъдат определящи за развитието на страната. Държавният глава обеща да укрепва демокрацията и да разшири участието на гражданите в управлението на Русия.


Ритуалът започна с внасянето на трицветното национално знаме и флага на президента от войници в парадни униформи. Путин беше избран на 4 март с 64% от гласовете на руските избиратели за 6-годишен мандат, който ще е трети за него. Той беше президент два мандата от 2000 до 2008 г. и предаде поста на Дмитрий Медведев, който се очаква скоро да го замени на премиерския пост.

В центъра на Москва около 300 души участваха в протест срещу полагането на клетва от Путин. Десетки бяха задържани, а части на ОМОН изтласкваха хората от улица „Тверская”, предаде кореспондент на Газета ру. ОМОН принудиха събралите се да се движат по „Тверская” в посока обратна на центъра. Полицаи са влезли в намиращият се там ресторант от веригата „Макдоналдс” и са разпитали хората защо точно сега са решили да посетят питейното заведение. Сред задържаните е и активистът Вадим Коровин, който бе задържан и след вчерашните протести.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини