Вадим нефт и газ от Черно море. Преглед на националния печат

Вестниците в сряда отделят място на промените в закона за енергетиката и на това как  ще се отразят те на потребителите на топлоенергия.

„С промяна в Закона за енергетиката ще бъде въведено месечно отчитане на потреблението на топлоенергия от домакинствата, а не веднъж в годината, както е сега. Възможен е и вариантът, при който членовете на етажната собственост сами да решават кой начин на отчитане да изберат. Това каза зам.-министърът на икономиката Валентин Николов на кръгла маса за моделите за развитие на топлофикационните дружества.
Мнението му се споделя и от председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, според когото плащането на прогнозни сметки по време на топлофикационния сезон затвърждава у потребителите усещането за несправедливост, което изравнителната сметка не успява да разсее.
Председателят на регулатора  отбеляза, че месечното отчитане ще увеличи разходите, като според зам.-министъра те могат да бъдат поети от потребителите или от топлофикационните дружества. Като цяло цената за потребителите обаче щяло да падне, защото повишаването на доверието към топлофикациите ще намали отказите от използването на услугата.
Самият Николов каза, че лично подкрепя идеята за забрана за отказ от топлофикация, но тази тема сега не била обсъждана, тъй като и в момента в закона я има." - пише „Дневник".

В. „Стандарт" също помества публикация по темата:
„Парното ще се отчита всеки месец, гласят поправки в Закона за енергетиката...
Текстовете ще бъдат приети до две седмици. Тепърва ще се решава как новото отчитане да бъде плащано. Има два варианта - или да ги плаща самото топлофикационно дружество, или да ги плаща самият потребител. Принципно, ако ги плаща самият потребител, трябва да влезе в цената наем. Етажната собственост сама трябва да реши как новото измерване ще влиза в цената.
Законът за етажната собственост трябва да е синхронизиран със Закона за енергетиката...
Само 19 на сто от българите се отопляват на парно, 30% са на дърва, 13% - с въглища, а 37% използват електроенергия за отопление през зимата... Най-висок дял на потребители на топлоенергия - около 70%, има в Дания, Германия и Латвия. Докато в нашата страна 37% от домакинствата се отопляват на ток, в страните от ЕС процентът е едва 10."

„Отказваме се от парно, ако го поискат 50% плюс един съсед от блока" - съобщава в. „24 часа".
„Блокът може да се откаже от парно, ако 50% плюс един съсед го поискат.
Идеята лансира вчера депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев по време на кръгла маса за бъдещето на топлоенергетиката, организирана от Българския енергиен форум. Предложението било на организации за защита на потребителите, каза народният представител. Топлофикациите пък искали едва ли не пълна забрана на отказа от услугите. Като се има предвид какво е състоянието на българите, то решението клони към по-либерален режим на присъединяване и на отказ от парно, заяви обаче Червенкондев.
В момента в Закона за енергетиката изискването е 2/3 от собствениците да се откажат от услугите на топлофикациите и едва тогава компанията ще си прибере абонатната станция.  В енергийния закон ще се предвиди едномесечно отчитане на уредите, заяви зам.-министърът на икономиката Валентин Николов.
Така ще се прекрати практиката съсед да заявява, че не ползва, а да топли жилището си през зимата, коментират експерти. Този почин бе една от причините зимните сметки в София да скочат неимоверно. 
Червенкондев пък заяви, че промяната в закона няма да задължи клиентите на парното задължително да си купят уреди с дистанционно отчитане, но пък ще си плащат да идва отчетник всеки месец. Това обаче би струвало на едно домакинство допълнителен разход между 20 и 30 лв. на месец...
Председателят на асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев призна, че парното за българите е скъпо, но причината е в ниските доходи на домакинствата. От френската компания "Далкия", която е собственик на варненската топлофикация, дори са направили сметка какъв процент взема парното от доходите на домакинствата.
По техни изчисления българите заделят 20% от доходите си за енергийни нужди. В Германия процентът е 3, чехите отделят 5-6% от доходите си, в Русия - 6 на сто, в Унгария - 13 на сто, в Румъния - 12 на сто.
Асоциацията на топлофикациите настоява да отпадне законовото задължение да има уреди за дялово разпределение. По техни данни само в три страни в ЕС уредите били задължителни. Предлагат блокът да избира по какъв начин да се разпределя топлинната енергия в сградата.    
Те развиват и тезата топлофикациите да бъдат упълномощени от собствениците в един блок да правят конкурси коя фирма да прави отчета."

„Червенкондев заяви, че тепърва ще има дебати по темата за отказване от топлото, но той е по-склонен да заеме позицията на потребителските организации. Те отдавна настояват хората да могат да се отказват по-лесно от услугите на топлофикациите. Депутатът заяви, че очаква голяма съпротива от топлофикационните дружества.
"Когато си купите апартамент с централно топлоснабдяване, не трябва да използвате примерно въглища, където всички дишаме този прах, или ток", опонира обаче заместник-министър Николов. Той каза още, че в бъдещите промени в закона ще бъде направено всичко възможно да се въведе месечно отчитане на консумацията от радиаторите.
Цената на парното може да бъде намалена с 5-7% от 1 юли, ако природният газ наистина поевтинее с 11,1%, както бе договорено с "Газпром", каза междувременно председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Той уточни, че "Булгаргаз" все още не са внесли разчетите си за нови цени за второто полугодие." - допълва темата „Труд".

„Топлофикациите поискаха пълно закрепостяване на клиентите" - пише „Сега".
„Пълно закрепостяване на гражданите и фирмите, които се отопляват с парно, са поискали част от топлофикационните дружества. Идеята е с промени в Закона за енергетиката да бъде записано, че никой не може да се откаже от парно, ако е купил жилище или офис с централно отопление. Това стана ясно от думите на депутата от ГЕРБ и член на икономическата комисия в парламента Диан Червенкондев. В момента в закона има забрана за демонтаж на радиаторите. Съществува възможност обаче при съгласие на 2/3 от собствениците целият блок да се откаже от топлоподаването. Топлофикациите искат да се отмени точно тази възможност за избор. 
"Нищо не е решено и тепърва ще се обсъжда. Факт е обаче, че има подобни предложения и те идват предимно от дружествата. Няма как ние да ги разгледаме и приемем, без да има публично обсъждане", обясни Червенкондев, но не уточни кои топлофикации настояват за скандалната поправка. Предложения постъпват и от потребителските организации, които пък искат да се улесни процедурата по отказ от парното и всеки сам да избира с какво да се отоплява..." - се казва в публикацията.

В друга своя публикация „Сега" информира, че цената на топлоенергията може да намалее между 5 и 7% от 1 юли:
"Не по-късно по 1 юли ще се отрази намаляването на цената на газа за крайните потребители. Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев на открито заседание на комисията...
Цената се формира по конкретни договори. Потребителите ще усетят намалението, но трябва да се мине съответната процедура, каза той. ..
Ако 10-11% е намалението на газа, би трябвало със същия процент да се отрази намалението и на потребителите. Въпросът е - кога и какви ще бъдат конкретните цифри. Топлоенергията се намалява с друг процент за различните дружества, обясни Семерджиев.
Очакваме с нетърпение да идва по-евтин газ и това да се отрази на всички по веригата. Когато получим точни данни, това ще бъде отразено по съответната процедура. Чакаме процедурата. При нас няма конкретни данни как са намалели цените, когато имаме данни, ще дам информация как ще се промени цената на газа, посочи Семерджиев.
„Булгаргаз" продължава да трупа недовзет приход и в момента цената на газа в България е ниска за потребителите. В момента цената на природния газ е най-благоприятна за потребителите, заяви още Семерджиев."

Проучванията за находища на газ и нефт у нас са сред водещите теми  на всекидневниците.

"Надеждите за нефт и газ в Черно море били големи" - гласи заглавие във в. „Дневник".
„Проучването на евентуални залежи от нефт и газ в района на изключителната икономическа зона на България в Черно море могат да започнат още в средата на юли т.г. Това каза днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев след церемония в "Девня цимент" АД за началото на изграждане на нова производствена линия там.

«Само на 15-20 километра от североизточната граница на т.нар. блок "Хан Аспарух", за който в момента се провежда конкурс за възлагане на концесия, Румъния разработва значително количество газ - между 40 и 80 милиарда куб. м.", каза Добрев. По думите му геоложката структура в българския блок била подобна.

Според информация, публикуван на сайта на Министерския съвет, решение за откриване на производство за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в площта "Блок 1-21 Хан Аспарух", разположена в изключителната икономическа зона на България в Черно море е взето на заседание от 31 октомври м.г. Зоната е с размер 14 220 кв. км, а координатите, с които е описана в документа показват, че попада именно в зоната, към която неотдавна Румъния предяви претенции.

По думите на Делян Добрев крайният срок за подаване на оферти за участие в конкурса за проучване на евентуални находища в българския континентален шелф е 30-ти май. "Перспективите за наличие на газ в Черно море са много добри, каза още Делян Добрев. Това се доказва и от значимия интерес на най-голямата компания в света за добив на газ", съобщи още той, но не назова конкретно име." - продължава всекидневникът.

„Според Делян Добрев сериозен интерес са заявили някои от най-големите световни компании за добив на газ. Крайният срок за подаването на техните оферти за проучвания е 30 май, а оценката им може да бъде направена до средата на юни.
Добрев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова участваха в церемонията за първа копка за изграждане на нова инсталация за производство на клинкер и цимент в "Девня цимент" АД.
Министърът съобщи още, че в момента екипът му работи по девет големи проекти със заявен инвеститорски интерес. Според него до края на май ще бъде реализиран сериозен проект. За привличането на инвеститори имаме сериозна конкуренция от съседните държави, коментира Добрев.
Той посочи, че Сърбия осигурява субсидии за всяко открито работно място. „Ние също имаме своите предимства", обясни министърът. Според него такива са стабилната бюджетна рамка, както и възможностите за кандидатстване по оперативните програми." - пише „24 часа".

„Акули наддават за газа ни в Черно море" - съобщава „Стандарт".

„Към обявената процедура за проучване на залежите от газ в блок "Хан Крум", който се намира в Черно море, има изключително сериозен интерес от най-големите компании в бранша. До момента има запитвания от Ексон, ОМВ, Тотал Епсон и Мелроуз. Това заяви в Девня министърът на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев, след като премиерът Борисов стартира строителството на нова производствена линия в циментовия завод.
Крайният срок за подаване на оферти е 30 май, а до средата на юли ще има оценка на предложенията, за да може да започне проучване, посочи министър Добрев. Той отбеляза, че големият инвестиционен интерес, дава надежди за наличието на значителни залежи. Те се засилват и от факта, че само на 15-20 километра от северната граница на нашия блок, преди броени дни румънците обявиха сериозно откритие на газ, което се оценява на около 80 милиарда кубически метра газ."

В. „Труд" отделя място на промените в Наказателния кодекс, предвиждащи затвор за собственици на коли, които ги предоставят на хора, употребили алкохол:

„Всеки, който даде колата си на пиян, дрогиран или неправоспособен шофьор, ще носи същата отговорност като него за причинена катастрофа с щети и жертви. Нещо повече - дори ще отговаря пред закона, все едно че сам е карал под въздействие на алкохол, опиати или без книжка.
Това предвижда проектът на правосъдното министерство за изцяло нов Наказателен кодекс (НК), който да замени действащия от 1968 г.
От бъдещия НК отпада текстът за безделничество, по което бяха обвинявани проститутките. Същевременно за престъпление се обявява невнасянето на осигуровки от работодателя.
По-ниски наказания за отвличане предвижда изцяло новият Наказателен кодекс (НК), написан от Министерството на правосъдието. Само две години след като санкциите бяха завишени драстично, екип от водещи специалисти по наказателно право ги намалява чувствително.
Новият Наказателен кодекс (НК), който трябва да замени действащия от 1968 г., беше публикуван от Министерството на правосъдието. Епохалният труд бе завършен след две години работа. Той се състои от 561 члена, които уреждат всички престъпления в България. В действащия текстовете свършват на чл. 419а. За 44 години НК е променян над 85 пъти. Министерството обяви, че до 15 май ще събира становища по проекта от институции и неправителствени организации. След това ще бъде проведена широка дискусия по текстовете..."

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини