EVN държи цял вход на тъмно от 4 дни. Енергото: Не сме ние

Недка извела 5 месечния Александър на светло

Цял вход от блок на бул. "Васил Левски" е на тъмно от 4 дни, заради нежеланието на електропреносното дружество EVN да ремонтира аварирало ел табло. То изгоряло в резултат на късо съединение около19.30 часа в петък. Макар че общите табла са собственост на EVN, дружеството отказва да ремонтира таблото. По думите на живеещите във входа им заявили, че електромерите в таблото са на дружеството, но кабелите които ги свързват, не са. EVN все пак посочили разрешение - частна фирма, която срещу 1 500 лв ще оправи съоръжението. 24-те семейства във входа обаче нямат тези пари. И стоят на тъмно от 4 дни.

Драмата на вход В от блок 28 може да продължи и за Великден, след като никой не обръща внимание на молбите им за помощ. Във входа живеят над 50 души, включително 15-тина деца. Най-малкото от тях, Александър, е едва на 5 месеца и днес бе изкарано от майка си Недка Колева, на разходка, „на светло“. Има и възрастни хора.

Населението на блока е смесено-турско, българско и ромско. Повечето обаче работят и се опитват да поддържат приличен жизнен статус. Събирането на 1500 лв обаче няма как да бъде поето от техните заплати. Никой и не е планирал такъв разход, защото по твърдото убеждение на хората/а и на 99 % от хасковлии/ таблата са собственост на EVN. Те са пломбирани и заключени, в тях оперират само работници на дружеството. От друга страна, аварията в резултат на която е унищожено съоръжението, не е по вина на жителите на блока. Официалното становище на хасковската пожарна от 6-ти април, е категорично - късо съединение.

„Да таблата са наши, но може би кабелите са вътрешно-блокова инсталация“ коментира пресаташето на EVN от Пловдив, Крум Косев. Интерпретацията е интересна, като се има предвид, че изгорелите кабели са в същото това заключено табло.

Няколко часа по късно от EVN изпратиха официалното си становище. Дружеството било извършило проверка на място и установило, че причината, предизвикала пожара не е в съоръжение или мрежа, собственост на EVN България Електроразпределение, а е във вътрешната мрежа на блока. Засегнати са части от вътрешната инсталация на сградата, която по закон принадлежи на етажната собственост, а не на дружеството. В този смисъл EVN България Електроразпределение може единствено да възстанови тези щети, които са засегнали съоръжения, собственост на дружеството.

От пресслужбата на EVN уточниха, че заключението е на техни експерти, но щели допълнително да се консултират с пожарната служба. 

Докато нещата се уточняват, десетки хасковлии стоят на тъмно дни наред, защото може би, се оказват собственици на аварирало съоръжение.

Когато съоръженията са изправни, обикновено си имат други собственици.

Г.Христов

В кой век живеем, чуди се Мехмед
Според електричари, късото етръгнало от разхлабени кабели на таблото
Съоръжението не е виждало профилактика с години
Електромерите са на EVN, кабелите не
24 семейства от блока стоят на тъмно от 4 дни
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини