Полицай с нежна душа сред претендентите на Южна пролет

Отговорникът за културата в общината Венета Въжарска, секретарят Атанас димитров и замшефа на библиотеката Тонка Койчева представиха тазгодишните Пегаси

Бивш военноморски офицер и настоящ инспектор в икономическа полиция в гр. Девня, ще щурмува наградите на конкурса Южна пролет с поетична книга „Пустинен плод“. Венцислав Василев е командвал рота от военноморските сили, преди да облече синята полицейска униформа и да почувства импулса на напиращите стихове.

Конкурсът започва на 18-ти април и в него има много интересни персони, стана ясно на днешния брифинг даден от организатора, община Хасково. Сред авторите, които ще се представят на литературния фронт за пръв път, е и бивш командос от френския чуждестранен легион Филип Лхамсурен. Наполовина българин, наполовина монголец, той е виден пътешественик, познат и от участието си в едно от изданията на българското риалити „Сървайвър“. Бившият шампион по тенис Мартин Кошухаров, сценаристът от шоуто на слави Тодор Карагяуров, допълват палитрата от образи, която ще освежава 40-тото юбилейно издание на единственият българския конкурс за дебютна литература.

Най-младият участник е 15-годишната ученичка от Русе Галена. Момичето написало 200 страници „Фентъзи“, в роман за герои, вещици и принцеси.

В тазгодишната Южна пролет участват 18 поетични книги, 14 в проза и 7 киносценария. Няма нито един участник в жанра литературна критика. За всеки жанр са предвидени званието Лауреат, бронзова статуетка „Пегас“ и парична награда от 1000 лв. Присъжда се и голяма награда „Александър Паскалев“ за цялостен принос в литературата. Наградата ще се присъди от отделно жури с председател секретарят на община Хасково Атанас Димитров, с членове замшефа на регионалната библиотека „Христо Смирненски“, поетесите Нина Момчилова и Мина Карагьозова и преподавателката по БЕЛ в ГПЧЕ г-жа Рачева.

Основното жури на Южна пролет, се води от бившия ректор на Софийският университет проф. Боян Биолчев. В него влизат професорът по история на българската литература Валери Стефанов, режисьорът и продуцент Иван Павлов, литературния критик Ани Бурова и хасковската поетеса Ели Видева.

21 издателства ще представят книгите си в трите дни на конкурса. Предвидена е и богата съпътстваща програма, в която ще участват и любимци като Кръстьо Лафазанов и съпругата му Елена Лафазанова.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини