Библиотеката в Хасково поскъпва с 2 лева

Годишната читателска карта за регионалната библиотека „Христо Смирненски“ ще поскъпне от 5 на 7 лева, ако Общинският съвет одобри предложението на кмета Георги Иванов за промяна в Наредбата за местните данъци и такси. Сесията ще бъде на 27 април.

Досегашните 3 лева за ученици стават 4 лв. Въвежда се нов вид карта – семейна (2+1), която ще струва 12 лева за година. Учениците до 7 клас вече ще плащат по 3 лева вместо по левче, както бе досега. Таксата от 2 лева за възрастни над 70 години се запазва в същия размер. В предложението са залегнали и цени за копиране на документи от фонда на библиотеката, разпечатки, разглеждане на годишните указатели.

В наредбата остава текстът, според който читатели над 70-годишна възраст, в неравностойно положение, с физически увреждания, ползват безплатно библиотечните услуги.

Промяната в ценоразписа е предложена след докладна записка от директора на библиотеката, става ясно от обясненията за поскъпването.

Събраните средства ще се изразходват за финансиране дейността на библиотеките, за внедряване на нови технологии и създаване и поддържане на автоматизирана библиотечно-информационна мрежа, развитие на библиотечните колекции, дигитализация на културното наследство, научноизследователски проекти и програми, непрекъснато професионално образование на библиотечните специалисти, пише още в докладната.

Пълният текст на предложението за промяна в наредбата е публикуван в официалния сайт на общината.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини