Хасковлия удари с 60 бона М-тел. Преглед на регионалния печат

"Наказаха М-тел с 60 бона по жалба на хасковлия", вестник "Новинар юг". Хасковлията Георги Димитров пробвал да се прехвърли от мобилния оператор към негов конкурент, като си запази номера. От М-тел отказали трансфера. Според комисията за регулиране на съобщенията, нямало основание за отказ и натресли глоба от 60 хиляди лева на оператора. Започналото дело първоначално се замотало между Хасково и София, но накрая му бе даден ход в областния град. Това е второто дело от подобен род срещу мобилния оператор в Хасково.

"И Европът 2005 се споразумя с общината". Преди дни това стори и "Марчела 90" на местния парламентарист Златко Марчев. Той, между другото, се смята и за близък на Европът. Сделката гласи, че общината изплаща на Европът 2.5 млн лева по извършени ремонтни дейности, но няма да се плащат дължимите по главницата лихви. А те никак не са малко-в размер на 500 хил лв.

"Анна Йорданова се върна в забавачката". Преструкторирането на общинската администрация води до сливане на няколко дирекции. Шефовете им се връщат назад към корените си. Г-жа Йорданова бе директор на "Образование,култура, младежки дейности и спорт" но тази дирекция се слива Здравеопазване и социални дейности. За обединената дирекция предстои конкурс за шеф.

"Съкращават 90 от изба "Сакар" след Великден". Любимешкото предприятие се превръща в складова база за готова продукция. От холдинга "Белведере груп" съобщават, че винификацията вече се измества към избите "Менада" и "Катаржина". Досега холдингът продавал вината си под себестойността им, но сега решил да промени политиката си и затова е преструктурирането.

"Адвокат с битка със съкратеното производство за убийство" на стр.6. Сега, ако един престъпник се споразумее със съда и се приложи съкратено производство, той получава присъда под законовия минимум за престъплението. Така убиецът от Лозен Никола Атанасов, който през миналата година преби и задуши до смърт Здравко Тошев получи 12 г и 4 месеца. Юристката Ангелина Христова ще иска 23 години затвор при обжалването в апелативния съд.

"Вандали вилнеят из Злато Поле"-чело на "Хасковска Марица". Неизвестни вандали прекършили 350 фиданки залесени по проект на "Зелени Балкани". На много места фиданките са били прекършени на две места, което елиминира възможността това да е заради вятъра. Разбити са кошчета за отпадъци, дъски от кулите за наблюдение и т.н. През последните 2 години в местност "Злато поле" бяха засадени стотици дръвчета благодарение на проект на община Димитровград за опазване и развитие на защитената местност.

За случая е уведомена полицията.

"НАП продава накити за 200 хил лева". 29 кг накити, конфискувани на митница Свиленград са предлагани на търг в Пловдив. От евентуалната им продажба, в хазната ще влязат 200 000 лв.

"Само 23 от 15 885 роми в областта са висшисти". Справката излезе на яве в областна администрация, където вчера имаше форум в чест на световния ден на ромите, който бе в неделя. Най-много роми имало в Симеоновград, повечето от тях са безработни и са на ръба на оцеляването, съобщават от местното бюро на Националния статистически институт.

Образователният ценз на ромите не е изненада, даже наличието на висшисти е похвално. Но това, че в областта има само 15 хил роми е повод статистиката отново да бъде наречена "стъкмистика". Толкова роми има само в Хасково и общината. Само че по статистическата методика, те сами посочват какви са, а в Хасково например те са турци. Други пък са толкова неграмотни, че не знаят какво е "ром" и с удоволствие се представят като циганин или дори като "манго". Само че такива графи за самоопределение в статистиката няма.

Между другото "циганин" е най-точното определение за етноса, защото идва от древносанскритското Сиганг, откъдето/реката Ганг в Индия/ е тръгнало разселението на етноса.

"Загиналият в 2-метров трап нямал трудов договор". 51 годишният Деню Петров, който загина след падане в ров получен от изкопни работи по вадене на водопровод, е нямал трудов договор с фирмата която работи на обекта. Оттам пък въобще не знаят да имат такъв работник. Разследването продължава.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини